Какво предстои пред петролния пазар

Василеос Гионас, главен валутен стратег на Unicredit, 13.01.2016

15:13 | 13 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Василеос Гионас от Unicredit коментира ситуацията на петролния пазар контекста на ниските цени на суровината.

 

Манус Крани, Bloomberg: Невероятно е да си мислим, че 50% спад в цената на петрола ще ни доведе до 45 долара. Може би ще стигнем дъното, какво мислите?

Василеос Гионас, главен валутен стратег на Unicredit: Мисля, че стана безсмислено упражнение да се опитваме да търсим дъното при петрола. Трудността е в това, че като цяло имаме проблеми с предлагането и същевременно известни проблеми в търсенето. Всичко зависи дали смятат, че пазарът е балансиран. Лично аз не вярвам, че при $30 за барел имаме баланс.

От гледна точка на фундаментите би трябвало да видим някакво повишение на цената. Но като го казвам, трябва да имаме предвид, че когато нещата се влошават, това може да продължи.

Манус Крани: Имаме и ефекта на заразяването на пазара, защото не става дума само за срива в петролния комплекс, но и в суровините. Индексът на суровините на Bloomberg е на най-ниско ниво от 1991. Какво мислят в Unicredot?

Василеос Гионас: Ние смятаме, че ще видим постепенно повишение през 2016 на цените на суровините. Но ще много плавно, защото пазарът трябва да остане много предпазлив. Да не забравяме, че имаме отблъскване - миналата година, между първото и второто тримесечие, само за да видим нов спад към края на годината.

Същевременно виждаме, че от гледна точка на търсенето, светът не изглежда така зле, както хората си мислят. В това отношение имаме най-напред САЩ. Забелязваме случайни флуктуации в данните, да, може би има известно забавяне, но САЩ продължава да расте сравнително устойчиво.

Същевременно еврозоната, за която мнозина казаха, че е много зле, миналата година не забелязах да е била лоша за растежа. И затова съм предпазлив оптимист.