Работодателите може и да нямат достатъчно стимули да се възползват от мярката 60/40

Адвокат Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, В развитие, 31.03.2020

Работодателите могат да кандидатстват за компенсации по мярката за подкрепа на българския бизнес, известна като 60/40, от днес. До 7 дни би трябвало да получат решение, а до 5 дни след това да получат и средствата. Това каза адвокат Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Сред фирмите, които могат да получат подкрепа чрез плащане на част от възнаграждението на служителите си, са тези от секторите търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност и частни детски градини", добави още той.  

 Адвокат Копаранов поясни, че самите работещи няма да получат компенсацията, тя ще бъде получена от работодателя.

"Работниците трябва да получат пълния размер на своето трудово възнаграждение, като това е ангажимент на работодателя. Той се ангажира да изплати пълния размер, както и да изплати осигуровките. От гледна точка на получаване на трудовото възнаграждение за работещите практически нищо не се променя. На тях им се гарантира, че няма да бъдат съкратени през този период, за който се получават компенсациите, както и за допълнителен период, не по-малък от този, за който се изплащат компенсациите".  

Той каза още, че има елементи в постановлението, които биха могли да намалят стимулите на работодателите да се възползват от мярката за подкрепа на бизнеса.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от COVID-19