В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Анализатор: Срещата в Берлин за мир в Либия може да бъде успешна

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 17.01.2020

Берлинска конференция за постигане на мир в Либия със сигурност ще има, но дали ще започне Берлински процес ще стане ясно на срещата. Поканени са 12 държави и представители на Европейския съюз, Африканския съюз, Арабската лига и ООН. Това са всички страни и организации, които имат отношение към събитията в Либия и изострянето на ситуацията в Източното Средиземноморие, след като Турция изпрати военни в региона. Това каза Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"През последната седмица се засилиха много интензивно опитите да бъде намерено дипломатическо решение на въпроса, което би било и най-доброто в случай. За съжаление, на организираната от Турция и Русия среща в Москва Хафтар отказа да подпише споразумението за прекратяване на огъня".

Тя коментира, че вчера руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че Хафтар се е съгласил да спре огъня и да участва на срещата в Берлин. "Сарадж, Ердоган и Путин също са потвърдили участието си", допълни тя.

"Има условия срещата да бъде успешна и да се постигне компромис".

Димитрова отбеляза, че Гърция е изразила готовност да изпрати свои войски в Либия, но това едва ли би довело до успокояване на ситуацията.

"Хафтар няма нужда от военна сила. Той има нужда от постигането на дипломатическо решение, което ще му позволи да се възползва от превзетата от него територия. Той контролира голяма част от територията на Либия, където се намират петролни находища".

Но по думите ѝ голяма част от населението се намира в столицата Триполи, която все още е под контрола на международно признатото правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие