В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Bulgarian Properties: Няма балон на жилищния пазар в София, не се очаква спад на цените

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, В развитие, 14.11.2019

Не може да се говори за балон на жилищния пазар в София, тъй като в този цикъл той е движен от фундаментални фактори като заетост, доходи, лихвени проценти и пр. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„2019 г. донесе така чаканата стабилност и успокояване на цените в София“, отбеляза Стойкова. Тя поясни, че през тази година динамиката на пазара остава доста голяма, хората се интересуват от покупка.

„На фона на нарастващи доходи и стабилни цени достъпността на имотите за покупка се подобрява, а банковото кредитиране дава допълнителен тласък с ниски лихви по кредитите“.

Гостът посочи, че обичайно последното тримесечие от всяка година е най-силно за имотния пазар, като 2019 г. не прави изключение – активността нараства още от първите дни на октомври.

Още по темата

„Средната цена на квадратен метър в София за третото тримесечие на база реални сделки е 1088 евро за кв. м“, каза още Стойкова.

„Около 1000 евро за кв. м купувачите смятат за справедлива цена“.

Според експерта все още не може да се коментира спад на цените на имотите, тъй като няма никакви индикации за него на фона на икономическата обстановка. „Вече стана ясно, че не се очаква скорошно повишаване на лихвените проценти, по-показателно ще бъде да разглеждаме факторите от пазара на труда, как ще се движи нивото на безработицата“, поясни Стойкова.

 

Последни новини
Още от В развитие