ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Огромен спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква

Десислава Атанасова, управляващ съдружник на Prime Developments International, ИмоТиТе, 10.11.2019

21:31 | 10 ноември 2019

Огромен спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква. Ако има такъв, той би бил минимален и само в определени сегменти на пазара. Това каза Десислава Атанасова, управляващ съдружник на Prime Developments International, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Ситуацията на жилищния пазар в София в края на 2019 г. е стабилна, търсенето продължава“, посочи Атанасова. По нейни думи интересът на купувачите се дължи на лесния достъп до кредитиране.

„През последните години все повече хора от провинцията се установяват в София. Тази тенденция продължава“.

Гостът коментира какви са приликите и разликите между имотния пазар в момента и този от периода между 2005 и 2008 г. „Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология“, изтъкна Атанасова.

„През 2008-2009 г. обаче сделките бяха по-скоро със спекулативен характер, с огромни маржове на печалба за инвеститорите, като оттам се получи срива на цените“, добави тя.

„Пазарът в момента е много по-регулиран, много по-спокоен. Купувачите са много по-запознати с имотите, които се предлагат и имат по-високи изисквания към тях"

„Основният урок, който научихме от имотната криза, е свързан с финансовата дисциплина“, отбеляза Атанасова. Според нея процесът е бил много оздравителен за голяма част от инвеститорите и хората от бранша.

В предаването гостът разказа повече и за мащабния комплекс „Beverly Park“ в столичния квартал „Драгалевци“, както и какви са особеностите на затворените комплекси. Вижте видео материал с целия разговор.