В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

САЩ и Турция изпробват границата на конфронтацията

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, В развитие, 01.11.2019

САЩ наложиха санкции на Турция и признаха арменския геноцид. Решението има своя политически контекст. То е свързано със сегашните отношения между Вашингтон и Анкара. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Вашингтон и Анкара тестват границата на конфронтацията. Червени линии все още не се пресичат. За САЩ тази червена линия е да не тласнат Турция извън влиянието към НАТО в обятията на Русия".

Той обясни, че политическата мотивация за това решение е състоянието на отношенията между Турция и САЩ.

"Те се влошиха след опита за преврат, отказът на Вашингтон да предаде проповедника Гюлен, който Анкара счита за вдъхновител на преврата".

По думите му сближаването между Турция и Русия, позицията на Анкара за Сирия, закупуването на C-400 също оказват влияние.

"САЩ не е първата страна, която приема подобни резолюции за арменския геноцид. От друга страна, Турция винаги много рязко реагира в признаването на тези многобройни убийства и квалифицирането им като геноцид".

Според него това е поредното предупреждение срещу Турция от страна на САЩ.

"То е свързано с навлизането на турски войски в Сирия. САЩ не могат да си позволят да изгубят стратегически съюзник в Близкия изток като Турция".

Кючуков коментира, че новата операция на Турция в Сирия носи друго качество за разлика от предишните.

"Тя до голяма степен изолира САЩ от влияние в Сирия и носи огромни преимущества на Русия. Москва се оказа посредник между всички вътрешни играчи в Сирия".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие