В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Преходът към кръгова икономика е немислим без финансов ресурс

Проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ, В развитие, 21.20.2019

Ролята на финансовата система в прехода към кръгова икономика е водеща. Преходът не може да се установи без финансов ресурс. В Европа 2/3-и от финансирането за бизнеса идва от банки, за разлика от САЩ, където то постъпва от капиталовите пазари, заяви проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

В началото на разговора гостът информира аудиторията на Bloomberg TV Bulgaria, че по данни на статистиката на ООН в световен мащаб едва 27% от икономиката може да се каже, че е кръгова, т.е. по-голямата част е линейна, отпадъчна.

"Въпреки наличието на етични икономическите причини са водещи да се стремим към кръгова икономика".

Според Виржиния Желязкова икономическият мотив се изразява именно в това да се стараем да използваме в максимална степен материалите и суровините, които са налични.

"Исторически погледнато, страните, които първи се ориентират към преминаване към кръгов икономически модел, са страните водещи износители - Япония, Германия".

Професор д-р Желязкова направи уточнение за концепцията на кръговата икономика, казвайки, че икономическите системи в по-голямата част от историческото си развитие са били кръгови. Тя поясни обаче, че в днешно време редица синтетични материали няма как да се разградят.

Още по темата

"Промените в производствени мощности и внедряването на иновации са свързани със средства. Банките изпитват несигурност да финансират такива проекти, тъй като те са нови. Тяхната норма на възвръщаемост все още не ясна. И тук идва ролята на държавата, която да дава вид гаранция".

По думите на Виржиния Желязков ключова е и ролята на образователната система, за да обяснява на хората колко е важна кръговата икономика. Тя внесе и пояснението, че кръговата икономика вече е включена в учебната програма на ВУЗФ.

Последни новини
Още от В развитие