В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Фокусът на стартъпите трябва да бъде върху растежа и прогнозните финансови отчети

Алекс Матисен, съосновател на EY Finance Navigator, В развитие, 20.06.2019

За стартъпите основният фокус трябва да бъде върху растежа. Понякога финансовото планиране може да изостава, но това е нещо, което те осъзнават, особено в процеса по набиране на капитал. Прогнозните финансови отчети също са много важни, защото това е основният начин да се уверите, че бизнесът ви върви в правилната посока. Това заяви Алекс Матисен, съосновател на EY Finance Navigator, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Необходимостта от бюджетиране и планиране трябва да се осъзнае възможно най-рано. Така се контролира по-добре представянето, твърди Матисен.

"Прогнозата за паричния поток е санитарният минимум за един стартъп. В повечето случаи нашите клиенти правят отчета си на месечна база и има две причини за това: 1. Да следите текущите си разходи и бюджета, промените в него. 2. Това е задължително, когато се набира капитал, независимо рисков или от банка".

Ключовите показатели за представянето зависят от промишлеността, смята Матисен.

"Стартъпите приемат два основни подхода: отгоре надолу, където разглеждаме мащаба на пазара, към който сме се насочили. Другият подход е отдолу нагоре. Понякога основателите преувеличават способността си да навлязат към целия пазар. Понякога, въз основа на настоящите си показатели, трябва да разберат как да достигнат до максимален таргет клиенти".

 

Последни новини
Още от В развитие