В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Високите доходи ни помагат да теглим нови кредити

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, „В развитие“, 30.05.2019 г.

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, „В развитие“, 30.05.2019 г. Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, „В развитие“, 30.05.2019 г.

Повишаващите се доходи на българите през последните няколко години им позволяват да теглят все повече кредити, защото не изпитват затруднения в изплащането им, смята председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на сайта MoitePari.bg Деян Василев. Той коментира лихвите, кредитните статистики на БНБ и изискванията за банкови буфери в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Банките миналата година реализираха рекордно висока печалба - над 1 млрд. лв. Това показва, че има възможност при ниска база на лихвите банките да продължават да подобряват печалбата си“.

Още по темата

Ръстът в ипотечните кредити е най-осезаем, особено на територията на София, тъй като и условията по тях продължават да стават все по-привлекателни, казва Василев. Какъв съвет той дава на потребителите, които са се договорили за ипотека преди 3 и повече години?

„Минимум с 1% трябва да се подобри лихвата, ако даден клиент цели да предоговори ипотечния си кредит, заради допълнителните разходи, които съпътстват едно рефинансиране или предоговаряне на условията“.

Буферите в БНБ не са особено големи и в случай, че се стигне до фалит на още някоя банка след Корпоративна търговска банка (КТБ), ситуацията може да стане доста сложна, коментира Василев.

„Между политиката и бизнеса трябва да има едно здравословно разстояние. Помним как една политическа битка повлече КТБ“.

Целия разговор с Деян Василев може да видите по-горе.

Последни новини
Още от В развитие