В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Фондовите и стоковите борси отчитат повишения

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, 02.04.2019

Пролетта започва с едни по-добри индикации за икономиката. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

И вчера, и днес фондовите и стоковите борси отчитат повишения, заяви д-р Иванова. "Късно снощи Dow Jones завърши с над 300 пункта. S&P 500 отбеляза най-доброто си начало на годината след 1998. Виждаме сериозно възстановяване и тренд, който продължава. Това се случва контекста на търгуването в условията на риск от рецесия преди седмица. Този страх е заменен от лек оптимизъм във връзка с последните данни от САЩ и Китай, свързани с индустрията и бизнес доверието. В Китай бизнес доверието показа резултат, по-добър от прогнозите на анализаторите", подчерта тя.

"Марио Драги, управителят на ЕЦБ, смята, че за ЕС няма риск от техническа рецесия. По-сериозно забавяне може да има в отделни държави. Все още обаче нямаме данни за Европа и еврозоната, които да дават такива оптимистични сигнали от САЩ и Китай. Въпреки че икономиката на Япония продължава да страда от търговския конфликт".

Друг акцент на пазарите е неспирната сага Brexit, уточни Магдалена Иванова. Лирата поевтинява слабо тази сутрин спрямо долара и еврото, поясни тя.

Австралийската централна банка запази лихвите на ниво от 1,5%, отбеляза д-р Иванова. "Не само, че нямаше промяна в посланията на регулатора, а бе изтъкната силата на пазара на труда и че целевата инфлация ще бъде постигната", добави форекс редакторът в Investor.bg.

"Бе обявен и държавен бюджет, който е изключително щедър. Австралийската икономика ще разчита на фискални стимули, не толкова на понижения на лихвите или използване на инструменти от паричната политика. В същото време предстоят парламентарни избори в Австралия през май, а рейтингът на техния премиер е нисък и вероятно това е ход с цел привличане на избиратели, за да спечели трети мандат. Споменаха се данъчни облекчения на стойност 158 млрд. долара за над 10 млн. австралийци. Ще се инвестира в пътища, летища. Ще бъдат намалени цените на лекарства за рак".

 

 

Последни новини
Още от В развитие