В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българският туризъм трябва да заложи на онлайн рекламата

Живко Табаков, член на Комисията по туризъм в Общински съвет Бургас, В развитие, 20.03.2019

За туризма е добре да се говори или хубаво, или нищо. Истината обаче трябва да бъде казана, за да се подготвят хотелиерите и инвеститорите. Данните за 2019 г., дори не много добри, показват, че браншът все още има нагласа, че в по-късен етап от записванията може да настъпи подобрение. Това заяви Живко Табаков, член на Комисията по туризъм в Общински съвет Бургас, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Германският турист е изключително ценен и много по-рано планира своите почивки. Германските туристи предпочитат основно турския пазар. Много конкурентен пазар се оказва Испания, въпреки че винаги е държала висока ценова стойност. Все пак е възможно много от туристите от Германия да се насочат към България. Един от основните показатели за избор на почивка е съотношението цена-качество. Заради не толкова добрия продукт и липсата на качествен персонал отстъпихме. От друга страна, не мога да твърдя, че нямаме добре реклама или леглова база".

10 млн. лв. за реклама на българския туризъм на международните пазари е добра инициатива на бранша, счита Живко Табаков. "Тази година средствата възлизат на 6,5 млн. лв., което е недостатъчно. Турция, Гърция разполагат с много повече. Ако бъдат отделени тези средства, те би трябвало да бъдат насочени към онлайн рекламата. Министерството на туризма най-вероятно ще похарчи средствата за имиджова реклама, а е добре те да бъдат разпределени по туристически райони пропорционално", допълни той.

"Бизнесът също трябва да се намеси. Трябва да се намали себестойността на услугата, но няма как да сме сигурни, че ще запазим миналогодишните нива и ще имаме ръст. Прогнозираме, че до края на март, ако няма повишение на ранните записвания, бизнесът ще намали цената и ще заложи на буукинг".

Парти туризмът у нас не трябва да бъде отричан, посочи гостът.

Последни новини
Още от В развитие