В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Хибридните атаки се целят в общественото мнение, а то управлява управниците

Доц. д-р Здравко Попов, дипломат, президент на Института за публична политика, В развитие, 15.03.2019

Хибридните атаки, които имат за цел пропаганда, агитация, дезинформация, служат си с фалшиви новини, се осъществяват от хора с технологични умения, чиято цел е да прокарат някакво съдържание в мрежата. Те не се интересуват от това какво  е съдържанието. Зад тях стоят други, автори на съдържанието, които имат ясна идеологическа и политическа цел. А обществата са първично наивни и се нуждаят от професионалисти, които да пазят техния баланс. Това каза в коментара си доц. д-р Здравко Попов, дипломат, президент на Института за публична политика, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според доц. Попов темата за фалшивите новини не е нова за хората, които в последните 100 години се занимават с тази проблематика. Още след Първата световна война започват  практики на агитация и дезинформация, през различни риторики.

"Може би терминът "пропаганда" е бил най-адекватен, описвал е технологиите, с които започват да работят в Германия, в Съветския съюз и други страни. Но след Втората световна война започват опити да се трансформира начина, по който се реализира пропагандата", уточни дипломатът.

Трансформирана, пропагандата придобива функции по-скоро на външнополитически инструмент и влиза в дипломацията. Важното според дипломата не е толкова в техниките и политиките, които са в арсенала на дипломацията на държавите, а в излизащата напред роля на общественото мнение. 

"Общественото мнение, гражданската публичност става сериозен фактор в международната игра. Не просто правителствата, не само институционалните форми на властта, а общественото мнение, медиите, влияят на международни организации и на решенията на правителствата", посочи гостът.

Затова и хибридните атаки се насочват към общественото мнение.

Дипломатът каза още, че посланията се прокарват не само чрез масмедиите. Важен е диагностичният анализ на местата,  където е възможно да се прокарат неверни съдържания, какви са слабите места в тая среда. Работа на доста големи професионалисти е диагнозата на такива места, тя често установява уязвимост там, където не е очаквана.

Когато фалшивите новини идват от спечелили доверие хора и структури, въпросът дали става дума за вид държавна измяна, има особено тълкуване.

"Тя се отнася за този тип хора, които са обвързани с държавни структури, с държавна власт. Другите хора са свободни. При тях се търсят други инструменти за ограничение - морал, професионална етика. В момента има глобална тенденция постепенно конфликтите и сраженията да се въвличат на този терен, а не да се прибягва до старите форми на война. Откритието на ролята на "меката сила" е от 60-те години на миналия век. Започна инвестиране в капацитетите на "меката сила" като по-добър инструмент за политика, за установяване на международно присъствие".

Най-важната цел на този тип работа е общественото мнение, чрез него се решават всякакви въпроси, тъй като то е фактор в света и правителствата не могат да не се съобразяват с него. Само по себе си то се превръща  много важна сила за формиране на политики на правителствата, посочи доц. Попов и каза още: 

"Всяко общество има някаква първична доверчивост. И това е хубаво, иначе - представете си в какъв свят ще живеем. Тя обикновено става предмет на злоупотреба. Не може от всеки човек да искаш да се съмнява. Гражданските общества обикновено са доверчиви, наивни общества. Но е необходимо да има професионалисти, които да пазят обществото от фалшиви новини и дезинформация, за да бъде то в баланс".

 Дипломатът определи Балканите като интересна арена за подобен тип „война“, тъй като те на пръв поглед изглеждат някаква маргинална зона, от гледна точка на ЕС. Но от стратегическа и военна гледна точка и парадигмите за сигурност, те са изключително важен регион в света.

"Тук по естествен начин се сблъскват интереси и се разразяват конфликти на големи играчи –  на Русия, на САЩ, вече на Китай, на Саудитска Арабия, на Турция. Тази зона си е много експериментално поле“, смята доц. Попов.

Той сподели, че след атентата  в Сарафово е имал комуникация с колеги от Израел, които са разговаряли с хора от различни места в България.

„През техни поглед видях, че сме много невинна територия, тук е много лесно да осъществиш не само информационна или психологическа война, но и директна, терористична така, защото има някаква нечувствителност към тази проблематика, има липса на имунна система“, каза гостът.

Според него цяла Европа се намира в хибридна война. По думите му, европейските държави не са изградили собствена система за сигурност.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие