В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Следващата цел пред България и Македония: Стокообмен за 1 млрд. евро

Благой Климов, първи секретар в Посолството на България в Скопие, В развитие, 17.01.2019

През 2018 г. стокообменът между България и Македония достига близо 730 млн. евро. Следващата цел пред двете страни е той да достигне 1 млрд. евро, стана ясно по време на българо-македонския бизнес форум, който се провежда в Скопие. Това каза Благой Климов, първи секретар в Посолството на България в Скопие, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът уточни, че за постигането на тази цел не са набелязани конкретни срокове, но идеята е тя да бъде осъществена до няколко години.

Според него възможността за по-добри икономически и политически отношения между София и Скопие става видна именно на такива събития.

Форумът се отложи с над 1 година заради политически проблеми в Македония. В него участват 120 фирми сега, като желанието е той да се провежда всяка година, а фокусът му да е върху различни сектори ... България се ползва с все по-добро име в Македония. Това е начинът да вървим напред и да покажем едно много по-добро икономическо сътрудничество“.

Климов изтъкна и необходимостта да има свързаност между София и Скопие. Той отбеляза, че по темата се работи, като в следващите 5-6 години се очаква да има железопътна връзка между двете столици.

Работи се и за възможността за въздушен транспорт между тях, добави гостът.

„София е само на 200 км от Скопие, но пък пречка пред туристите е, че морските ни курорти са далеч. Разглеждат се възможностите за създаване на въздушен маршрут Скопие-София-Варна или София-Скопие-Бургас. Това би увеличило и туристическия поток от Македония у нас“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие