В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблемът със замърсяването на въздуха трябва да се решава на градско ниво

Питър Мок, упр. дир. на Международния съвет за чист транспорт, В развитие, 12.11.2018

Проблемът със замърсяването на въздуха и електрификацията в транспортния сектор трябва да се решават на градско ниво. Това посочи изпълнителният директор на Международния съвет за чист транспорт Питър Мок в интервю на репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз по време на Diesel Summit в Брюксел. 

Много често правителствата не могат да действат така, както искат гражданите, смята Мок. Редица проблеми всъщност могат да се решат още на градско ниво, допълни той. 

„Виждаме, че много градове инвестират в технологии за измерване на вредните емисии от автомобилите. На базата на тази информация градската управа може да определи количеството емисии, които трябва да бъдат редуцирани и допустимите нива на замърсяване, след което да се започне работа в тази насока“.

Мок посочи, че това вече е практика на редица големи градове като Лондон и Париж.

Директорът прогнозира, че делът на дизеловите автомобили в Европа ще продължава да намалява съществено през следващите години. По неговите думи гражданите на Европейския съюз постепенно ще преминат към бензинови и електрически автомобили.

По отношение на електрификацията Мок посъветва европейските страни да стимулират своите граждани да изоставят конвенционалните автомобили и да преминат към електрически, като този процес няма как да се извърши без помощта на автомобилните концерни, смята той.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие