Все повече се засилва диалогът между НАТО и ЕС

Ген. Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО, В развитие, 22.02.2018

Има доста спекулации за това, че европейската отбрана едва ли не конкурира НАТО и най-вече за това дали ще се изгражда европейска армия. ЕС е все още далеч от реализацията на тази идея. Това коментира ген. Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според него с новите инициативи по укрепването на европейските отбранителни способности ЕС много ясно е дал сигнал, че това е от полза и на НАТО.

„Засилват се все повече диалогът и връзките между основните институции в НАТО и ЕС с цел да се избегне дублиране“.

По думите му всички предприети инициативи – постоянното структурирано сътрудничество /ПЕСКО/, европейския фонд за отбрана, програмата за развитие на европейската отбранителна индустрия, координирането и годишния преглед на отбраната, който също ще стартира, и програмата за развитие на способности в ЕС, която действа от няколко години, са инструменти и формати, които имат за цел за засилят европейския стълб в общата отбрана на НАТО.

„Европейските инвестиции в изследванията и разработките са малки и много фрагментирани. САЩ например влагат доста средства в изследвания и разработки. Затова има и върхови технологични разработки там. Сега с европейския фонд за отбрана именно това се цели – да се консолидират тези инвестиции в изследванията и разработките, да се структурира европейската отбранителна индустрия, така че със средства на ЕС да се постигне много по-голям резултат“.

„Защо много страни от ЕС трябва да купуват американски бойни самолети, докато ЕС е в състояние, обединявайки се да разработи /и такъв проект вече има/ нов европейски изтребител? Ще се разработва и нов съвременен танк с обединяване на усилията на Франция и Германия в това отношение“, каза още ген. Събев.

Той добави, че има и редица други проекти, които имат за цел да засилят това сътрудничество и координация между европейските страни, така че обединявайки своите инвестиции в областта на изследванията и разработките, да се предлагат европейски оръжейни системи и да се намали дублирането.

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Начало