Тръмп отново атакува Фед заради лихвената политика

С политиките си по лихвените проценти тя била навредила сериозно на местната икономика и на фондовите пазари

 Американският президент Доналд Тръмп присъства на събитие в Гранд Рапидс, Мичиган, САЩ, в четвъртък, 28 март, 2019. Снимка: Антъни Ланцилоте / Блумбърг Американският президент Доналд Тръмп присъства на събитие в Гранд Рапидс, Мичиган, САЩ, в четвъртък, 28 март, 2019. Снимка: Антъни Ланцилоте / Блумбърг

Американският президент Доналд Тръмп отново атакува яростно Федералния резерв на САЩ. Увеличаването на лихвените проценти беше грешка, съобщи Тръмп в Twitter, цитиран от Bloomberg.

Той също така обвини финансовата институция, че е с политиките си по лихвените проценти е навредила сериозно на местната икономика и на фондовите пазари. Ако Федералният резерв не бил повишил погрешно лихвените проценти, икономическата продукция би била по-висока, а глобалните фондови пазари биха били в много по-добра форма, твърди президентът.

Самият Тръмп номинира председателя на Фед Джером Пауъл преди повече от година за най-високата позиция в централната банка. През последните месеци президентът критикуваше постоянно и силно Фед. Заради затягащата ѝ се парична политика той обяви, че централната банка е „луда“ и я нарече „нелепа“.

По-рано икономическият съветник на Белия дом настоя публично за намаляване на лихвения процент. „Федералният резерв на САЩ трябва да намали ключовите лихвени проценти с половин процентен пункт“, каза Лари Къдлоу в телевизионно интервю. Той бил съгласен с Тръмп в това отношение. Въпреки това правителството на Тръмп нямало планове да се отърве от Пауъл.

Къдлоу „би се радвал да види такъв ход“, става ясно от материал на Axios, който цитира интервю в петък с директора на Националния икономически съвет. По-късно по CNBC Къдлоу заяви, че намаляването на лихвените проценти ще защити мощта на американската икономика от слабостите в чужбина, въпреки че поясни, че подобен ход не е необходим незабавно и „съществената икономика“ не се забавя.

Наскоро централната банка на САЩ сигнализира за по-дълъг период на прекъсване на нормализирането на лихвените проценти с оглед на несигурните икономически перспективи, след като през миналата година увеличи на четири пъти основната лихва. През декември становището на централните банкери бе за две увеличения на лихвата през 2019 г. В момента основната лихва е в диапазона между 2,25 и 2,5%. Нито един от централните банкери обаче не е сигнализирал отново готовност за понижаване на лихвените проценти.

Коментарите на Тръмп и на Къдлоу се случват малко след като някои медии писаха, че Стивън Мур, когото Тръмп планира да номинира за член на борда на Фед, също се е застъпил за намаляване на лихвите с половин процентен пункт.

Мур е консервативен експерт и привърженик на президента, както и съавтор на книгата Trumponomics: Inside the America First Plan to Get Our Economy Back on Track.

Говорителят на Фед Дейвид Скидмор отказа да коментира изказванията на Къдлоу, които се случват само дни, след като Мур заяви пред New York Times, че централната банка трябва да облекчи политиката си. Скидмор отказва пред Bloomberg да коментира и туита на Тръмп.

Последни новини
Още от Новини от света