UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Какво е бъдещето на Европа по отношение на 5G технологията?

Томас Якимавичуис, дир. Политика и регулации, GSMA Europe, UpDate, 16.11.2019

Европейският съюз (ЕС) има своите проблеми по отношение на 5G технологията, защото като блок трябва да преодолее фрагментирането. Въпреки това Старият континент не изостава толкова много. Това каза Томас Якимавичуис, дириректор Политика и регулации, GSMA Europe, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

„Очакванията са до 2025 г. в Европа да има над 200 млн. 5G връзки, при условие, че в момента има половин милион. Това е ръст от 400%“, посочи Якимавичуис. Той добави, че за достигането до този етап е необходимо създаването на подходящи условия.

„Европа се нуждае от среда, благоприятна за инвестиции, от сигурна и балансирана регулаторна рамка... Прогнозите са, че за да може континентът да успее с 5G мрежите, ще са нужни между 300 до 500 млрд. евро инвестиции“.

Още по темата

Гостът коментира и проблемите на България, свързани със строителното законодателство, които забавят пускането на 5G мрежите. Той отбеляза, че те присъстват и в други европейски страни, а един от начините за преодоляването им е взаимстването на добри практики от други държави. 

„Някои от страните напредват бързо... България също може да разгледа техните уроци, за да се справи с проблемите си и евентуално да промени правната рамка, за да им отговори“.

По мнение на Якимавичуис от кризата с Huawei няма да има много печеливши.

„Екосистемата като цяло печели от по-голямото разнообразие от доставчици, независимо дали идват от Европа или от други региони. Всичко е свързано с конкуренцията“.

 

Последни новини
Още от UpDate