UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Apple разчита 5G мрежата да стане стабилна преди да пусне телефон с нея

Христо Нейков, сервизен мениджър и Стоян Попов, търговски мениджър, OPA SOLUTIONS, UPDATE 21 септември 2019 г.

20:15 | 21 септември 2019
Христо Нейков (в средата) и Стоян Попов (в дясно)
Христо Нейков (в средата) и Стоян Попов (в дясно)

Ценовата стратегия ни изненада. Телефоните са малко по-евтини, а също и услугите, които предложиха – абонаментите за Arcade и TV+ са на направо ниска цена. Наистина всяка година Apple вадят по-бърз и по-добър телефон, но като че ли тази година акцентът беше върху услугите. Това, което показаха имаше много иновации, макар и не всички да са с WOW-ефект, но са важни за усещането на потребителя, когато работи с тези устройства. Освен това и технологиите в днешно време и в този си вид стигнаха някакъв лимит, каза Христо Нейков, сервизен мениджър в OPA SOLUTIONS в предаването UPDATE с водещ Бойчо Попов.

Иновациите вече нямат WOW-ефекта, просто защото очакванията често са още по-големи, но в крайна сметка – имате телефон с три камери в ръката си, с който получавате готова снимка, а цялата иновация зад този процес остава скрита. iPhone е бизнес-телефонът, който наследи Blackberry и въпреки голямата конкуренция удържа тази позиция. Само Apple предлагат трите неща, обединени в едно – хардуер, софтуер и услуги. Устройствата са лесни за управление от IT-отделите, много са сигурни и имат всички необходими бизнес-функции. Apple не поставят в телефоните си иновации, за които не са сигурни. Добър пример за това е лицевото разпознаване. Има го отдавна в телефони на други производители, Apple го анонсираха с модела Х, наистина работещо без проблеми, добави Стоян Попов, търговски мениджър в OPA SOLUTIONS.

Според Нейков Apple дават решения за професионални потребители и то във всяка област – криейтив, медицина, бизнес и т.н. - тези хора нямат нужда от рискове, а от нещо сигурно, което работи. За 5G вероятно разчитат технологията да стане стабилна, а и не навсякъде има такова покритие в момента.

"iPhone идва с доста сериозен живот – 4 години пълна поддръжка от Apple, извън сервизната. Получавате гаранция за телефон, който може да поддържа последната операционна система през целия си жизнен цикъл, което не е никак малко. Apple имат три модела на телефона си, но с тях те държат огромен процент от пазара. Тези устройства могат да са с последната OS, и те веднага се обновяват", заяви Попов.

Устройствата на Apple са актуални няколко години след покупката и хората се привързват към тях. Като начин да увеличат портфoлиото имат и абонаментни услуги като Arcade и TV+, каза Нейков.

"Вече не е достатъчно да вадите само хардуер, важно е и потребителското усещане" , каза в заключение Нейков.