Американският дълг ще достигне почти 100% от БВП

Марти Фелдстейн, професор по икономика в Харвардския университет

Сградата на Капитолия, заснета през ограничителни сигнални ленти. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Сградата на Капитолия, заснета през ограничителни сигнални ленти. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Харвардския професор Марти Фелдстейн коментира американския дълг и американския дефицит в предаването "Bloomberg Surveillance". Според него дефицитът само за 2019 е на път да достигне $3 млрд., което означава, че дългът ще бъде равен на почти 100% от БВП на страната до края на изтичащото десетилетие. 

Фелдстейн смята за по-интересно, че изглежда въздействието на този огромен дълг не е много голямо. Той казва, че за да може пазарът да компенсира натрупването на дълга, Фед трябва да продължи да увеличава лихвените проценти в дългосрочен план. Към настоящия момент равниещто на лихвените проценти е малко по-ниско от преди шест месеца. Тази тенденция обаче няма да се запази, смята той. Освен това поради факта, че наличието на голям дълг предполага увеличение на дългосрочните лихвени проценти, инвестициите в други области на икономиката също ще спират.  

Друг важен въпрос според Марти Фелдстейн е дали ще се намерят купувачи на американски дълг. Ако в миналото това са били инвеститори, идващи от развитите западни страни, то ситуацията днес вече не е така, предупреждава той.

Въпреки това професорът се съгласи, че разширяването на дълга предполага промяна на отношението на инвеститорите по света спрямо долара.Той допълни, че икономическите данни за последната година показват, че световните инвеститори са спрели да купуват нетния външен дълг на САЩ.  

Целият коментар гледайте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти