Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Индийският пазар е по-достъпен от китайския, защото все още има нужда от ноу-хау

Веселин Боянов, Индийско-българската бизнес камара, в "Светът е бизнес", 27.06.2023

21:29 | 27 юни 2023
Обновен: 13:00 | 28 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Българските компании, които правят бизнес в Индия, се броят на пръстите на едната ръка. Ние сме едни от малкото държави, които нямат разбиране за това, че трябва да излезем извън ЕС и не можем да видим къде е центърът на световната икономика. Индийският пазар е по-достъпен от китайския, защото отделните щати имат насоченост към различна индустрия, а освен това Индия все още има нужда от ноу-хау, от което Китай вече няма нужда. Това каза Веселин Боянов, Индийско-българската бизнес камара, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Възможностите за български инвеститори в Индия остават огромни, защото за последната финансова година страната е с ръст на БВП на годишна база от над 5%, което е доста сериозно на фона на случващото се в глобалната икономика. Очаква се доброто представяне да продължи. То е захранвано от доста сериозен ръст в сектора на услугите, което вече говори за една доста зряла икономика. Има и ръст в земеделието, който обаче е захранен от този ръст в услугите". 

За стокооборота между България и Индия гостът каза, че е доста малък на фона на възможностите на цялата икономика. Той е чувствителен, като на годишна база се отчита 18,3% ръст на експорта на Индия към България (2021-2022 спрямо 2022-2023 година по данни на Индийско-българската бизнес камара) и 139% ръст на вноса на Индия от България. Като в основата на структурата на износа ни са машините, оборудването, изделията на химическата индустрия.

Макроикономическата прогноза за развитие на Индия е тя да продължи да се развива с над 5% ръст на БВП, като до 7-8 години всяко второ семейство ще принадлежи към средната класа по европейските и световни стандарти, каза Боянов. 

"Хубаво е да се търгува с продукти, които Индия търси от нас, защото противното води до заблуди, които струват скъпо на маркетинга и на компанията износител като цяло". 

От гледна точка на инвестиции все още възможности има, въпреки че с всяка година Индия става все по-самодостатъчна за продукти и услуги, подчерта събеседникът. "Но все още има остатъчни възможности, защото в страната все още има липса на ноу-хау, включително и във военната индустрия".

"Индия разрешава да има директна инвестиция от чужбина, тоест 100% собственост върху индийското дружество. Но е важно да имаш местен партньор. Инвеститорът трябва да има правилното отношение, защото голяма част от провалените инвестиции се дължат на неразбиране и нежелание на чужденеца да се адаптира към културата на правене на бизнес". 

Създаването на приятелства и лични отношения в бизнеса е доста по-значимо, отколкото в нашите представи и практики, обясни адв. Веселин Боянов. "За това създаване на лични контакти и връзка с твоя партньор и вписване в културата е много важно. Важно е създаването на здрава връзка с местния партньор, като в противен случай може да се стигне до нелоялност от негова страна. Каквото покажеш, това и ще получиш насреща и неправилното отношение много лесно може да доведе до тотална щета на цялата инвестиция". 

"Индия винаги има политика на мир. Тя е една от четирите глобални сили, както икономически, така и военно. След двете най-големи военни сили, САЩ и Русия, идват Китай и Индия, но тя никога не е имала агресивна политика спрямо заобикалящия я свят и това е било нейното основно мото". 

Индия е много ясна в своята комуникация със света, както в БРИКС, така и с противниците на БРИКС, каза още предприемачът. "Индия търгува включително и със специално оборудване, което е изключително чувствителна тема, със САЩ, с Израел, с Франция. Тя все повече задълбочава тези свои взаимоотношения, включително и във военната индустрия, въпреки че е най-големият военен партньор на Русия. Това едва ли в скоро бъдеще ще се промени".

Стандартът на живот в Индия постоянно расте. Чисто статистически е трудно да се каже с колко, защото много варира от щат на щат, като най-високият стандарт е в Делхи и Мумбай, посочи Боянов. "Ако искаш да отидеш в един хубав ресторант трябват поне 100 евро. А цените на имотите и наемите там винаги са били по-високи от тези в България, поради голямото население и постоянното, трайно, голямо търсене".

"Заплатите в IT индустрията са от сходни до тези в Бизнес парка в София до близки до тези в Западната част на Европа". 

Какви са отношенията между Китай и Индия? Как е развито електронното правителство в Индия? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.