Защо Тръмп представлява риск за канадската икономика

Ще повлияе ли той на решението на централната банка

Канадското знаме. Снимка: Freeimages.com Канадското знаме. Снимка: Freeimages.com

В момента изглежда, че най-големият риск за канадската икономика е новоизбраният президент на САЩ, пише Bloomberg. Икономисти и политици прогнозират, че икономиката на Канада най-накрая ще се възстанови след две години на шок заради петрола и през 2017 ще се върне към потенциала си. Но идването на Доналд Тръмп на власт и заплахата от протекционизъм възпира тези позитивни очаквания.

Сега заплахата Тръмп се усеща от гуверньора на Канадската централна банка Стивън Полоз, който се очаква да публикува новата си тримесечна прогноза, и финансовия министър Бил Морно, който е на седмици от представянето на бюджета.

Не можете да включите Доналд Тръмп във вашите прогнози, но можете да отчетете потенциалните рискове“, казва Крис Раган, професор по икономика в McGill University в Монреал и бивш съветник на централната банка. „Какво ще се случи, ако той въведе мита върху вносните стоки? Какво ще се случи, ако понижи корпоративния данък? И още нещо – какво ще стане, ако той започне масирани инвестиции в инфраструктура?“.

Наистина не всички рискове от новата американска администрация са в отрицателна посока. По-бързият растеж от намаляването на данъците и инфраструктурните проекти би помогнал за ръста на канадската икономика, а Тръмп е отворен и за одобрението на проекта за тръбопровод Кийстоун Екс Ел. Новоизбраният президент също така търси предоговаряне на търговските отношения с Мексико и Китай, а не Канада.

И все пак каквито и да било протекционистични мерки ще парализират потока от $541млрд. годишна търговия между двете държави. Предложението на екипа на Тръмп да въведе 10% данък на стоките, пресичащи границата на САЩ, ще удари 9% от стойността на канадския износ за тази страна, показват изчисления на National Bank Financial.

Този данък ще засегне и двете държави“, смята Линда Хазенфрац, главен изпълнителен директор на базирания в Гуелф, Онтарио производител на авточасти Linamar Corp. „Ние в Северна Америка се опитваме да бъдем конкурентоспособни на глобално ниво спрямо конкурентите ни отвъд океана“, каза тя за Bloomberg в Канада.

Заплахата от нови пречки пред търговията идва в момент, когато най-накрая износът бележи повишение. Миналата седмица Канада отчете първия си търговски излишък от 2014 насам. Неочаквано силният доклад за работните места също прибави към чувството, че икономиката e преминала критичното ниво. Това се отразява върху валутата, която е третата най-добре представяща се тази година.

В сряда предстои решението на Канадската централна банка за лихвите. Икономистите казват, че факторът Тръмп ще бъде взет под специално внимание.

Става дума по-скоро за въпросителните около детайлите и до каква степен Канада може да бъде ударена от нарастващата вълна протекционизъм“, смята Себастиан Лавой, асистент главен икономист в Laurentian Bank Securities и бивш анализатор за централната банка.

Последни новини
Още от Акценти