Доходите на заетите във Великобритания все още не са достигнали предкризисните нива

Свива ли се или се задълбочава неравенството

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Неравенството във Великобритания се свива, но заетите все още са по-зле, отколкото преди кризата, показват скорошни данни, които открехват дебата за подоходното неравенство.

Медианният разполагаем доход на британските домакинства нараства с 2,2% до 26 332 паунда ($32 000) в дванадесетте месеца до март, показват данни на Бюрото за национална статистика. Но това повишение скрива неравенството сред работещите домакинства, чиито доходи са с 1,2% под нивата от 2008. В същото време доходите на домакинства от пенсионирани лица скачат с 13%.

Като цяло доходите на домакинствата са над пика от преди промяната, но не всички са по-добре“, каза Клаудия Уелс, ръководител анализи на доходите и разходите на домакинствата в ONS.

Съпоставка на доходите на най-бедните и най-богатите британски домакинства. Източник: Bloomberg Terminal

Докладът идва след като Институтът за фискални изследвания обяви, че заетите във Великобритания са изправени пред най-дългия период на стагнация на заплатите от поне 70 години, тъй като ускоряването на инфлацията и по-ниската производителност изяждат заплатите. Според някои неравенството на Острова се увеличава и се смята за двигател на популистките и националистичните течения в политиката и отчасти може да е задвижило вота за Brexit.

Според последните данни най-бедните са се облагодетелствали с по-голям ръст на доходите през последното десетилетие. Медианният разполагаем доход за най-бедната една пета от домакинствата расте с 5,1% за 12-те месеца до март, докато той спада с 1,9% за най-богатата една пета.

Все пак въпросът за неравенството получава все по-голямо внимание, като гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира темата миналия месец. Той постави под въпрос схващането, че неравенството в доходите расте, обяснявайки, че картината е доста сложна, но „като цяло се наблюдават относително стабилни, но високи нива на цялостно неравенство“.

Джеръми Корбин, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия, обяви във вторник, че подкрепя въвеждането на лимит върху големите печалби, за да се предотврати разрастване на неравенството във Великобритания след Brexit. От Института Адам Смит разкритикуваха идеята, като подчертаха, че това ще попречи на страната да привлича най-добрите изпълнителни директори в управлението на големите компании.

Последни новини
Още от Акценти