Нерешените въпроси, които да следят инвеститорите през 2017

Тръмп, Brexit, петролът и какво още ще движи пазарите догодина

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Има изобилие от въпроси, които не намериха своя отговор през 2016. Ето 10 от тях, които рисковите играчи и инвеститорите ще трябва да следят активно през 2017 (и определено не всички са за Доналд Тръмп).

Колко стимули може да осигури новата администрация на САЩ през следващата година? Глобалните пазари получиха тласък от изборите насам заради заявките на Тръмп за фискални стимули и дерегулация, което ще увеличи производителността. Веднага щом новият американски президент поеме поста си, той ще трябва да активизира производството, ако последните тенденции продължат. Инфраструктурните разходи изглеждат изложени на провал, пише Камерън Крайз в свой анализ за Bloomberg.

Кой ще замени Джанет Йелън? Имайки предвид вълната от критики, които новоизбраният президент отправи към председателя на Фед, залозите, че той ще окаже натиск върху Йелън да се оттегли от поста си, изглеждат доста сигурни. Лихвените пазари вече отчитат малко по-агресивна политика през втората половина на 2017, макар степента да е все още умерена.

Накъде ще поеме петролът? Постигнатото историческо споразумение от страна на ОПЕК за съкращаване на производството е сигнал за желанието на производителите да балансират търсенето и предлагането. Въпреки това обаче първоначалните сигнали са, че администрацията на Тръмп ще способства за увеличаването на количествата черно злато. Значимостта на петрола за финансовите пазари беше подчертана преди година, когато бяха засегнати валутите на производителите и алокацията на капитала на държавните инвестиционни фондове.

Следва Китай – обект на антипатия, както от Тръмп, така и от номинирания за директор на Съвета по търговията към Белия дом Питър Наваро. Китай се опитва да реши проблема с кредитния бум и управлението на валутния курс по начин, по който да успокои капиталовите потоци и загубата на валутни резерви. Юанът приближава 7 за долар - число, което може да увеличи риска от неконтролирани капиталови потоци.

Източник: Bloomberg Terminal

Предстои интересна изборна година в Европа и политическите елити ще се изправят пред сериозни предизвикателства. Насред бежанската криза и забавянето на икономиките в региона европейският проект е под въпрос. Изборите във Франция и Германия ще превземат заглавията, но не бива да се пропуска и вотът в Холандия през март, където националистическата партия е фаворизирана и може да насочи еврозоната към криза – риск, който изглежда пренебрегнат от спреда между доходностите на холандските и германските двугодишни облигации.

Източник: Bloomberg Terminal

Изглежда неизбежно, че еврото ще постигне паритет спрямо долара след като Европа се изправя пред структурни реформи и засилване на банковия сектор.

Решението за Brexit беше огромен източник на пазарна нестабилност. Британското правителство трябва най-късно до март да задвижи процедурата за излизане на страната от ЕС и преговорите ще създадат още възможности за сериозни рискове. Междувременно пазарите и Английската централна банка ще търсят доказателства за инфлационно преминаване през слабостта на паунда, която може да задържи изненадващия икономически импулс на страната.

Специфичните рискове, различните политически траектории и тенденциите при долара и доходността по облигациите оставиха много макро мениджъри бичи настроени за инвестиционните перспективи – и правилно, ако новите инвестиционни условия се задържат.

И накрая, няколко думи за риска. Уорън Бъфет много точно отбелязва, че „едва когато приливът отмине, става ясно кой е плувал гол“. Последните тенденции трябва да се материализират в реалната икономика. Ако те се задържат, негативните външни ефекти ще бъдат близо до неизбежното. Ако Фед продължи да вдига лихвите, парите в брой ще се окажат работеща алтернатива на инвестирането във финансови активи за първи път от близо десетилетие. Някой може да си помисли, че ще се стигне до сериозно превантивно хеджиране с опции, но едва ли ще се отиде толкова далеч.  

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Акценти