Morgan Stanley: Facebook няма причина да се притеснява от SnapChat

Ангажираността на потребителите на социалната мрежа продължава да расте

Марк Зукърбърг по време на участието му в тазгодишния форум Global Entrepreneurship Summit (GES) в университета Stanford в Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Марк Зукърбърг по време на участието му в тазгодишния форум Global Entrepreneurship Summit (GES) в университета Stanford в Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Според най-новия анализ, който публикува Morgan Stanley, Марк Зукърбърг не трябва да се тревожи от конкуренцията на Snapchat Inc.

Когато през 2013 Snapchat реши да откаже предложението на Facebook за придобиване на компанията на стойност 3 милиарда долара, мнозина определиха отговора й като меко казано грешка. Но със 150 милиона активни потребители по-късно, все повече хора твърдят, че звездата на социалните медии представлява сериозна заплаха за големия си конкурент Facebook,тъй като привлича предимно млади потребители. Миналия месец, Андрю Лефт от Citron Research заяви пред Bloomberg, че Facebook „губи своята релевантност, а всеки родител на тийнейджър знае, че не може да се пренебрегне значимостта на Snapchat“.

Брайън Новак, капиталов анализатор в Morgan Stanley, счита, че Лефт греши и Snapchat ще продължи да се радва на популярност, но това не е причина инвеститорите във Facebook да се притесняват.

„Анализът на ръста на ежедневните Facebook потребители показва силна и нарастваща ангажираност през второто тримесечие въпреки притесненията, свързани със Snapchat. Считаме, че Snapchat не оказва съществено влияние върху ангажираността или ръста на активните ежедневни потребители на Facebook.“

Всъщност, анализът на Новак показва, че Facebook продължава да привлича все повече потребители в най-желаните възрастови групи от 18 до 24 и от 25 до 34 години. Особено важна е групата потребители от 18 до 24 години, тъй като се счита, че по-младите хора са най-големите потребители на Snapchat.

Morgan Stanley изчислява цената на една акция на Facebook на 140 долара, което е по-ниско от средно приетата от анализаторите на Уол Стрийт цена от 144 долара за акция. По данни на Bloomberg, единствено Саймън Бейкър от Societe Generale SA съветва акциите на Facebook да бъдат продавани и дава цена от 80 долара за акция.

Акциите на Facebook в момента се търгуват на цена от 121 долара за акция, а в сряда, след затварянето на пазара, компанията ще обяви отчета за печалбите си.  

Последни новини
Още от Акценти