Свръхпредлагането на петрол ще продължи

Дейвид Рош, президент и стратег в Independent Strategy пред Bloomberg

Всички твърдят, че сме стигнали дъното при цена от 44 долара за барел, че доставките постепенно ще намалеят, когато и САЩ, и Саудитска Арабия измислят някаква сделка... Но какво мислите вие?

Мисля, че в голямата си част това са глупости. Когато цената на петрола се покачва, всички излизат и сочат причините тя да се понижи, ако цената на петрола се понижи, всички излизат и сочат причини защо се понижава. Истината е, че дългосрочната прогноза за петрола не е добра. Отчасти, защото държавите използват по-малко за развитието на икономиката си, а и тя не са развива достатъчно бързо. Освен това се появяват и всички тези новости като Google автомобилите и коли, които използват възобновяема енергия. Дългосрочната прогноза не е добра, а краткосрочната прогноза е следната: видяхме 60% спад на цените за американския шистов петрол и това повлия и доведе до известно намаляване на добива. Но това все още не е балансиращ фактор на петролния пазар. Балансиращият фактор би бил Саудитска Арабия и Русия да постигнат договореност. Но това няма да стане.

Така че, ситуацията със свръхпредлагането вероятно ще се задържи и мисля, че 44 долара е приблизителната горна граница, а 32 долара е дъното на тази граница.

Вие сте чули за големия план на Саудитска Арабия да се откъсне от „пристрастеността“ си към петрола, да състави стратегия до 2030 за собствена работеща икономика, която да е по-независима от петрола. Те също не виждат стабилно бъдеще при цени от 40, 30 или дори 20 долара за барел.

Правилно са разбрали, то е съвсем очевидно, че ако искаш да останеш богат безделник, трябва да правиш и нещо друго освен да гледаш как от земята извира петрол. Но истинският въпрос е доколко добре могат да вършат нещо друго? Те постъпват правилно, опитват се да правят други неща, които не са свързани с петрола. Но дали това ще е нещо, което ние с вас ще видим като съществен фактор докато сме живи? Ние ще сме минало преди това да се случи.

 

Последни новини
Още от Акценти