Спад на запасите в САЩ предизвика скок в цената на петрола

Коментар на Арън Кларк от Bloomberg

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Арън, какво стои зад този скок?

Да, както и вие казахте, Енджи, вчера WTI скочи с 5% до 38$ за барел. Основният фактор за това беше, че запасите в САЩ спаднаха от най-високите си нива от 86 години насам. Те спаднаха с около 4,9 млн барела до 529 млн барела. Те все още са с около 1/3 по-високи от 5 годишното средно ниво за това време на годината, но мисля, че фактът, че спаднаха дава надежда на инвеститорите, че това световно пренасищане ще започне да намалява.

Има две причини за спада на запасите в САЩ. Първата е, че производството там спадна леко за 4 поредна седмица до около 9 млн барела на ден. Вторият фактор е, че рафинериите се завръщат след сезонна поддръжка и в момента повишават скоростта на преработка на бензиново и дизелово гориво преди летния сезон. Това помага за намаляването на излишъка от запасите в САЩ.

Интересна разбивка. Ами какво ще ни кажете за тази среща водена от Русия и Саудитска Арабия за замразяване на добива в другия край на спектъра, Арън?

В световен мащаб инвеститорите все още са насочили вниманието си към планираната за 17 април среща в Доха, където ще участват повечето от основните производители от ОПЕК и извън нея, включително Саудитска Арабия и Русия.

Идеята, която беше предложена през февруари е добивът да бъде ограничен до или замразен на нивата от януари. Голямата неизвестна в тези преговори е Иран. Страната се завръща на световния пазар след вдигането на санкциите през януари и изрично заяви, че иска да повиши производството и да възвърне пазарния си дял, който имаше преди налагането на тези санкции. Те ясно заявиха, че не планират да участват в тази договорка. Миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че няма да замрази добива си, ако Иран не участва, така че видяхме големи колебания на цените преди тази среща.

Последните коментари дойдоха от Кувейт, които казаха, че биха се съгласили да ограничат добива дори без Иран, така че видяхме големи движения на цените заради тези коментари. В крайна сметка ще трябва да изчакаме и да видим дали наистина ще се стигне до договорка и дали производителите ще изпълнят задълженията си към нея.

 

Последни новини
Още от Акценти