По-близо ли е Дилма Русеф до импийчмънт?

Коментар на водещите от Bloomberg Лиса Абрамович и Бети Лиу

Водещите от Bloomberg Бети Лиу (ляво) и Лиса Абрамович (дясно) снимка: Bloomberg TV Bulgaria Водещите от Bloomberg Бети Лиу (ляво) и Лиса Абрамович (дясно) снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Ето една новина от последните минути. Най-голямата партия в Бразилия официално напусна коалицията на правителството, като така нанесе тежък удар върху президента Дилма Русеф. Това става само седмици преди вота за импийчмънт пред конгреса. Бразилското демократично движение, познато още като PMDB, одобри напускането днес. Тези действия могат да наклонят везните срещу Русеф и могат да подтикнат и други партии да ги последват.

Въпреки тежката политическа ситуация, бразилският фондов пазар се повишава, което е една от най-големите изненади за годината. Не става въпрос само за пазара на акции, който се е повишил с почти 19% от началото на годината, но и облигациите и бразилските ДЦК, който са нагоре с 10%. Те са едни от най-добре представящите се в целия свят, което е изключително, имайки предвид, че икономиката на страната е в руини.

След като са в толкова дълбока рецесия, защо активите, акциите и облигациите им се увеличават? В същото време се приемат залози за промяна по високите етажи на правителството. Особено след тази новина днес, Русеф е изправена пред възможността да бъде свалена.

Голяма роля за това изигра и фактът, че и реалът и фондовият пазар и този на облигациите беше абсолютно разбит, така че сега виждаме известно възстановяване. 

 

Последни новини
Още от Акценти