Стимули или ограничения?

Джон Силвиа, главен икономист на Wells Fargo пред Bloomberg

Dow изтри загубите си за 2016, има покачване от 12% за двадесет и четири дни... тази инерция на пазарите е изумителна. Имаме страховито гмуркане, а ето че настъпва възстановяване. Имате ли доверие в това оживление или Гай е прав и в двигателя няма много тяга? Вашето мнение.

Може и да остане без тяга след време, но ако продължим темата, каква е следващата история? Ако можем да получим малко стимули вместо строги икономии, това наистина подсказва, че и Драги и Съединените щати обмислят фискалната си политика. Има място фискалната политика да подкрепи очакванията за по-добър ръст в икономиката. Така че, въпросът е: добре, властите направиха каквото можаха по паричната политика, ще преминем ли към следващия етап, който е фискални стимули?

А и Г-20 открито призоваха за по-балансиран пакет от мерки.

Балансът е основополагащ, защото ако работите единствено с инструментите на паричните политики и оставите фискалните политики настрани, то това създава значителен дисбаланс.

Марио Драги обра всички лаври, между другото. Появи се в Брюксел и общо взето каза: „Аз свърших цялата работа!“ А европейските лидери предпочитат да не говорят с него, за да не им каже, че трябва да направят нещо повече. Май това е посланието, което все по-често долавяме от централните банки: достигнахме лимита си, макар да има още варианти, които да се приложат, но ще ни трябва малко помощ.

Все още има привърженици на ограниченията тук, а и в Англия, нали? Чух изказването на един член на камарата на лордовете, който каза, че Джордж Озбърн е прав, правилно е да се придържа към ограниченията, каквато и да е дефиницията за това нещо, а Г-20 грешат.

А от друга страна идва изказването на Трюдо, който каза: „Ще отпусна 30 милиарда, но не за да „наводня“ икономиката, защото не харча като баща си.“ Но вероятно на него му се иска да бъде младия принц, който казва: „Аз имам план! Ще използвам фискални стимули, а всички вие сте много изостанали!“

Канадците могат да го направят, защото при тях съотношението дълг към БВП е доста ниско, кредитната им оценка е висока, а и те могат да емитират дълг при ниска лихва.

 

Последни новини
Още от Акценти