Новините около речта на Ли Къциян, закриваща Конгреса

Китайският премиер остава оптимист, но не обещава постигането на целта за растежа

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайският премиер Ли Къциян закри Конгреса на Народната партия, който се проведе в Пекин в продължение на 12 дни с традиционната си пресконференция, която е единствена за годината.

Ли Къциян отново остана извън конкретиката по отношение на много теми, като тонът му на моменти беше неясен. Той каза, че Китай може да се справи с индустриалния свръхкапацитет, който е налице в много индустрии, без да се стига до масови съкращения на хора и без страната да се отклонява от траекторията на растежа си.

Властите ще използват „иновативни мерки“, за да не излиза икономиката извън релси, докато икономическото ѝ представяне в различните провинции се разминава, а „бавният“ световен растеж натежава върху перспективите.

„Има и трудности, и надежди“, каза китайският премиер.

„Вярваме, че докато останем на курса на реформите и отварянето, китайската икономика няма да пострада от тежко приземяване. Реформите и развитието не са в конфликт. Следвайки структурните реформи, можем да постигнем стабилност на пазара и да подкрепим икономическото развитие“, каза Къциян.

В този аспект тонът му се различава спрямо тонът по време на конференцията през миналата година, когато той сравните реформите в Китай със „забиване на нож в собствената си плът“.

Ли призна, че ще има краткосрочна волатилност в китайската икономика, но също така твърди, че съществува начин за стабилизиране на икономиката. Отново имаме нужда от по-голяма конкретика в това отношение. Китай трябва „да държи очите си отворени за рискове на финансовите пазари“. Къциян каза, че ще предотвратят по-нататъшно разпространението на финансовите проблеми. За целта каза, че Китай трябва да подобри финансовия надзор, а друг начин е понижаване на дълга и преобразуване на дълга (заемите) на банките в собствен капитал в дружествата, които им дължат пари.

През 90-те около 30% от лошите кредити в страната в размер на $215 млн. долара бяха „върнати“ по този начин.

Това е противоречиво предложение, като дори банковият регулатор в лицето на председателя на Китайската комисия за банкова регулация Шан Фулин каза в пресконференция, че Китай трябва да действа по-предпазливо по отношение на каквито и да било предложения за суапове на дълг срещу собствен капитал.

Китайският премиер призна, че необслужваните кредити на финансовите компании и най-вече банките са нараснали през миналата година, така че има финансови рискове. Той каза, че Китай трябва да разчита на по-пазарно ориентирани реформи и да подкрепи реалната икономика, а също и да подкрепи по-малките компании.

Въпреки че посланието от Конгреса като цяло показва намеренията на властите в Китай да направят всичко по силите си за постигането на целта за растежа, премиерът на страната каза, че за него е невъзможно да каже дали Китай може да постигне целта си за растежа. Целта за растежа беше поставена на ниво от 6,5% до 7%.

Той каза, че за него е невъзможно да направи адекватна прогноза за това дали страната ще успее да я изпълни, или не. Къциян каза още, че макар че Китай се опитва да се справи с излишния индустриален капацитет, все още има потенциал в традиционните индустриите.

Появиха се и новини във връзка с финансовите пазари, като предложената връзка между фондовите борси в Шенджен и Хонкног ще започне през тази година. Разбира се от юни миналата година насам пазарите бяха много волатилни, затова имаше известно забавяне, но Къциян каза, че през тази година вече връзката ще е налице.

Връзката ще дойде като допълнение на вече съществуващата между Шанхай и Хонконг, като ще позволи на инвеститори, базирани извън Китай да получат достъп до технологичните акции на компании в страната, както и на акции на растежа.

Новините от Конгреса в Китай:

Икономически растеж

Целта за икономически растеж през 2016 между 6,5% и 7% е малко под целта за растежа през 2015, когато властите заложиха 7%. Освен това целта не е фиксирана, а представлява диапазон, което дава на правителството малко повече свободно пространство. Поставянето не на фиксирана цел, а на диапазон се случва за първи път от 1995 насам.

„Рискът е, че това е изключително изискваща цел и вече на пазара е налице сериозен скептицизъм по отношение на това къде се намира реалният растеж на китайската икономика. Много хора считат, че растежът е по-нисък от 6,5%. При поставянето на толкова амбициозна и изискваща големи усилия, за да бъде постигната цел, съществува риск да се увеличи недоверието в официалните данни за растежа“, каза Том Орлик, анализатор от Bloomberg.

Паричното предлагане

Целта за увеличение на паричното предлагане, измерено с паричния агрегат М2, е за ръст от 13%, което означава, че кредитирането трябва да се увеличи. Заложеният в паричното предлагане ръст е по-висок спрямо 2015, когато целта за ръст беше в размер на 12%.

Бюджетният дефицит

По отношение на фискалната политика, през миналата година китайското правителство целеше бюджетен дефицит в размер на 2,3% от БВП, докато през тази година целта е бюджетният дефицит да достигне 3%.

Новините от Конгреса до момента сочат натам, че в Китай ще има повече парични и фискални стимули, но проблемът със задлъжнялостта остава на заден план.

„Правителството явно показва, че цели по-висок ръст в кредитирането и по-бавен ръст на БВП. Намаляването на дълговете остава за по-късен етап“, каза Том Орлик.

Търговия

Не беше поставена цел за ръст на международната търговия.

Пазарите не реагираха силно, като Shanghai Composite завърши сесията с +0,21%, като от началото на годината спадът в индекса остава сериозен и достига -18,9%.

Shengzhen Composite регистрира спад от 1,02%, докато хонконгският Hang Seng отстъпи с -0,15%.

 

Последни новини
Още от Акценти