Дълговите пазари са новото убежище

Интелигентен подход за добра възвръщаемост

Още едно правителство на държава от еврозоната е политически нестабилно, имаме още един период на протакани преговори за реформи... говоря за Испания, разбира се. Това и преди се е случвало.

С продължаващата несигурност около Brexit, това прави ситуацията още по-трудна за британските инвеститори. А и ще доведе до продължителна несигурност в цяла Европа. В момента ние нямаме категорично гледище относно Brexit и виждаме плюсове и минуси и при двата изхода от референдума. В Ирландия станахме свидетели на нещо, което в известен смисъл беше неизбежно при развитието на политиката им, а в Испания ситуацията е подобна.

В Европа, политическата ситуация продължава да е напрегната.

Какво означава това? Погледнете данните, ако вземем данните и политиката, все още има хора, които са оптимисти по отношение на фондовите пазари, а вие сте притеснен. Ето, това са прогнозите за инфлацията. Това са Германия, Франция и Испания, те всички са на негативна територия. Този прозорец, за който говорихме... твърде високи са очакванията спрямо ЕЦБ. Като инвеститор, накъде смятате, че ще поеме ЕЦБ по отношение на политиката си по негативните лихви? Каква е вашата гледна точка? Защото накрая всичко опира до искане ЕЦБ да осигури повече стимули, нали така?

Точно така е, а както вече казах това е доста тревожно. Когато говоря за трудния сценарии за финансовите пазари, имам предвид, че вече е късно за корекция на тези пазари. Миналата година през май те бяха много високи, а мечият пазар обикновено продължава за кратко време, така че вероятно ние се насочваме към края на този период. Това, което се опитвам да казвам на хората е да бъдат предпазливи преди да вложите още пари в акции и ако има прилично съживяване на пазара, преразгледайте портфейла си, за да се уверите, че не сте инвестирали прекалено. Защото, да разполагате с известно количество пари в брой в портфейла си е напълно разумно.

Що се отнася до ЕЦБ, наистина нямам представа каква е правилната стъпка, която могат да предприемат. Смятам, че централните банки се намесват прекомерно и инвеститорите в акции и инвеститорите като цяло прекалено често се обръщат към тях за всякаква помощ, включително и по отношение на пазарите.

Казахте, че по отношение на Brexit не искате да заемате позиция кое е политически правилно и кое не, но реалната несигурност на пазарите е нещо, с което инвеститорите трябва да се справят и да печелят. Какъв съвет давате на инвеститорите, за да се предпазят? Обсъждате ли конкретни стратегии свързани с Brexit с клиентите си?

Не, даваме им само съвета да намалят броя на акциите си и да поддържат пари в брой. В някакъв момент, трябва да се вслушаш в коментарите на политиците, а те са станали малко сензационни, защото това се превърна в еднократна сделка.

Но когато става дума за разпределение на акциите, тази сутрин прочетох интересна статия за това как е разделена инвеститорската общност заради търговията с британски ценни книжа и Brexit…

Pimco срещу Pioneer…

Точно така. Pimco: казват купувайте британски ценни книжа, но само в случай на Brexit, защото лихвените проценти ще се задържат ниски по-дълго време, а това подкрепя инвестициите. От друга страна, Pioneer казват: продавайте, защото те са твърде несигурни. В кой вариант виждате логика, ако има Brexit?

Смятам, че някои от дългосрочните емисии британски облигации могат да са доходоносни. Притеснявам се, че ако инвеститорите вече разполагат с позиции от този тип възвръщаемост, то те не предлагат друго освен гаранция. Може и да се каже, че това е по-добре от пари в брой. Но се появява и малко по-висока стойност при някои книжа под натиск, книжа от пазара на корпоративни облигации. Там започват да се появяват някои книжа с добра доходност. Да, те са с клас „инвеститорски“ или по-нисък, но ако се подходи интелигентно, има емисии, които биха донесли прилична възвръщаемост.

 

Последни новини
Още от Акценти