Как да бъдем внимателни при тези нестабилни пазари

Коментар на финансиста Лотар Ментел за ситуацията на пазарите

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какъв тип компании искате да притежавате в момента? Връщаме се на разговора за йената с големите, диверсиифицирани компании. Хенкел може би е една от по-малките, но ако погледнете такива като Unilever и Nestle – поне на теория големи и безопасни компании, които плащат добри дивиденти. Nestle пропуснаха целите си, Henkel може би не оправдават очакванията на някои хора. Какво влияе на тези компании - развиващите се пазари или забавянето в сектора на услугите в САЩ се пренася в заетостта? Какво представляват те и бих ли искал да ги притежавам?

Мисля, че посоката на световната икономика влияе най-много, поне при Henkel. За мен, в момента е много трудно и от септември миналата година съм сравнително предпазлив и избягвам риска. Но скоро ще дойде момент, в който няма да искам да в подобна позиция.

Балансът през последните две седмици много ме радва, но не съм сигурен, че това все още е устойчиво и все още съм малко по-предпазлив. Тези влияния при акциите се отнасят повече до световните...

Добре, значи имаме посредници на растежа, а вие се притеснявате за световния растеж?

Тревожа се, че пазарите се притесняват, но мисля, че в скоро време ще бъдат изненадани, че ситуацията не е толкова лоша, колкото я представят. И тези акции ще се превърнат в истинска възможност за покупки. Дали в момента са такива, зависи колко напред в бъдещето гледате, защото ако се включите сега, може да страдате още преди да поемете въздух.

Защо мислите, че световната икономика ще се възстанови? Слушам представители на Фед и чувам смесени прогнози, Дъдли казва да не вдигаме лихвите. Ако слушаме по-агресивно настроените инвеститори, те казват да че има причина да вдигнем лихвите и че нещата не изглеждат толкова зле и няма причина да се притесняваме от инфлацията. Към рецесия ли са тръгнали САЩ, защото такава е оценката на пазарите в момента, къде сме по отношение на световния растеж и има ли причина Кристин Лагард да се тревожи?

Виждаме забавяне в САЩ поради много причини, които няма да имаме време да обсъдим тук, но за мен важното нещо в световен мащаб е че Китай допринася значително за растежа. А цифрите, които идват оттам особено за кредитирането и паричната подкрепа са позитивни и това ще повлияе добре на световната икономика. Растежът, който изгубихме миналата година ще се върне през тази и от тази гледна точка, нещата ще се подобрят.

Освен това, да, ситуацията с петрола ни притеснява, но намаляването на инвестициите се случи през миналата година и вече трябва да е включено в оценката на пазарите, така че не би трябвало да е централната новина на 2016.

 

Последни новини
Още от Акценти