Песимизмът стигна твърде далеч

Парите - нов клас акции

Новини като тази ви побъркват, защото клиентите ви гледат Bloomberg Surveillance и се чудят защо все за това говорим. Но ние все пак го правим и въпросът е как медиите чрез ежедневните си дискусии влияят върху света на инвестициите.

Влиянието им е огромно. Едно от нещата, за които си говорехме преди предаването е колко негативни са сигналите през първото тримесечие.

Видяхме ги и при John Deere.

Да, това е само един пример, но има много компании, които снижиха предвижданията за печалбите си през следващата година, а дори и за по-продължителен срок. Това е което плаши много от инвеститорите в момента. Виждаме как мнозина, предпочитат да изтеглят пари в брой от инвеститорския си портфейл, защото имат нужда от сигурност в тези времена на волатилност и несигурност.

Въпрос и към двама ви. Изглежда парите в брой се превръщат в нов клас акции. Това е обсъждана тема през последните шест седмици. Парите в брой бяха нещо, с което взаимните фондове разполагаха, за да се разплащат.

В същност, ние освободихме част от парите в брой от нашия портфейл, за да се възползваме от някои възможности за покупка на книжа с фиксирана доходност, независимо дали са с инвестиционен клас или са на пазарите с висока доходност. Казахме си, че много хора се притесняват от риска и се отказват от инвестиционни възможности, които ще са добре позиционирани след 12 или 24 месеца. Така че, ние правим обратното. Решихме, че песимизмът стигна твърде далеч и сега е моментът да придобием някои класове акции, които не бяха добре застъпени при нас.

Обаче John Deere си спечели доста грозни заглавия заради прогнозите. Но нека видим, годишните продажби спадат с 10%. Това е успехът на John Deere като посредник. Преди 20 години John Deere имаше толкова проблеми, че анализаторите я бяха включили като пример в учебниците как не трябва да се управлява компания.

Като заговорихме за неприятности, Венецуела нагазва все по-дълбоко в тях. Това е държава, към която вие проявявате особен интерес в момента. Този интерес само на петрола ли се дължи?

В известен смисъл, това е всичко, с което разполага Венецуела – кол опция за петрол, но и тя е доста усложнена. Там има два групи ценни книжа – държавните облигации на Република Венецуела и петролните облигации PDVSA. И двете групи имат проблеми, при петролните книжа те са краткосрочни. Те се търгуват при изключително подценени стойности. И в даден момент трябва да се реши... Не е ясно дали ще има дефолт или стойностите на книжата се възстановяват, но това са облигации, които могат да се съживят, ако видим покачване на цената на петрола с долар-два и тогава ще имаме истински „петролни ценни книжа“.

 

 

Последни новини
Още от Акценти