Скок на волатилността при японските акции

Анна Китанка с коментар за пазара на акции в Япония

 Yuriko Nakao/Bloomberg Yuriko Nakao/Bloomberg

Япония беше една от най-тежко засегнатите развити страни през тази година. От началото на 2016, Nikkei и Topix са надолу с 20%. Хората казват, че има достатъчно причини за това, като например по-силната йена, която намалява част от корпоративните печалби и въпреки че основните показатели не са толкова негативни, Япония беше тежко засегната.

Видяхме и много сигнали, които ни показаха, че акциите са разпродадени и стойностите им паднаха до 1 път счетоводната стойност, което беше най-ниското ниво откакто Абе дойде на власт. Съотношението между цената и дохода започнаха да спадат, индексът на относителната сила беше спаднал изключително много и въпреки това, никой не купуваше.

Вчера, пазарът изведнъж се обърна и видяхме повишение от 8%, но в предходната седмица, акциите завършваха търговските сесии със спадове от 5%, а това по принцип не се случва в Япония. В момента волатилността се качи изключително много. Когато наблюдаваме движения, те са много големи и част от тях са необясними, хората са шокирани от случващото се.

Анна, ще продължи ли тази волатилност и накъде според хората отива пазарът?

Хората все още казват, че не сме достигнали дъното, както виждате, днес представянето също не е много силно. Така че всички се питат дали се опитваме да достигнем това дъно, или строим основите? Други казват, че трябва да изчакаме още малко, за да разберем дали китайската икономика се подобрява, дали петролът ще престане да спада и дали държавите от G20 ще предприемат действия за подпомагане на финансовите пазари.

Освен това, днес влизат в сила отрицателните лихви и хората искат да разберат дали това ще има положителен ефект върху икономиката. Както видяхме, ситуацията за акциите е доста негативна, да видим дали нещата ще се променят.

 

Последни новини
Още от Акценти