Докога ще намаляват темповете на растеж в Китай?

Мадс Педерсен, директор на звеното за разпределение на активите в UBS коментира, забавянето на темпове на растеж в Китай

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какъв мислите че ще бъде отговорът от страна на китайците по отношение на валутните им резерви? Ще продължат ли да ги използват със същата скорост? Видях един анализ, според който те могат да достигнат така наречената „линия в пясъка“ от 2,6 млрд. долара до лятото.

Да се надяваме, че няма да достигнат никакви линии. Както си говорихме тази сутрин, някои от положителните движения и маржове се дължат на публикуваните данни, които отговориха на очакванията. Хората са много неспокойни и най-доброто, което китайците могат да направят е да бъдат спокойни, но ще бъде най-добре, ако видим нещо различно от това, което видяхме в началото на годината.

Пазарите вече са включили в оценката си известно обезценяване на валутата, така че не можем да го пренебрегваме, но не трябва и да го надценяваме, това е най-добрият подход за в бъдеще.

Тази функция ни показва възвръщаемостта на юана, а това е азиатската кошница от валути. Вижте юана, той се колебае по средата и не отбелязва големи движения. Те постигнаха това, което искаха, както с думи, така и с лихвените проценти. Това е централна банка, която поддържа лихвените проценти на ниво от 65%. Това е банка, която използва огромен арсенал, нали?

Така е, но както често се случва в Китай те използват по-малко ресурси, отколкото видяхме по-рано на запад. Някои от нас помнят, когато в Швеция имаха 500%, във Великобритания също имаше подобна ситуация, когато нещата не се развиваха добре и те бяха дори повече.

В този смисъл мерките са драстични, но те имат и доста сериозни възможности. Мисля, че сме на прав път, почти 100 млрд са много пари, но не са толкова, колкото хората се опасяваха, че могат да бъдат и ако спаднат, ще преминем в много по-стабилна територия.

През уикенда прочетох прекалено много анализи, че това е годината на маймуната и вашите заключения за действията на Китайската централна банка. От това, което казвате не изглежда да се притеснявате от някакъв сеизмичен шок от страна на китайските власти, който може да дойде под формата на огромна девалвация на валутата.

Напротив, тази девалвация би била най-лошото нещо, което може да се случи на света през тази година.

Страхувате се, но не я очаквате?

Да, не я очакваме, защото пазарите я разбират, имахме същата ситуация през лятото, с акциите, видяхме нещо подобно и с валутния пазар през есента и през януари с валутния пазар и обменните курсове. Така че това е риск, но не очакваме да се откажат.

Нека поговорим за разпределение на активите, последният път, когато бяхте в студиото казахте, че сте познали за Китай, като сте инвестирали по-малко там.

Това все още е най-лошо представящият се индекс от началото на годината - Shanghai Composite е надолу с 23,5%.

Продължавате ли да инвестирате в по-малко в Китай, все още ли мислите, че това е правилната позиция? Как гледате на експозицията си към развиващите се пазари и Китай, как разпределяте инвестициите си?

В глобален мащаб инвестираме по-малко в акции в развиващите се пазари, както и в облигации, деноминирани в местна валута на същите пазари, освен това не инвестираме във валути на развиващи се страни и суровини. Това стратегията ни в момента.

Последни новини
Още от Акценти