Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Електромобилите може и да не са бъдещето на автомобилната индустрия

Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 21.11.2019

Не е категорично ясно, че електромобилите са бъдещето на автомобилната индустрия. Производители като BMW например виждат бъдещето и във водорода. В същото време техническият прогрес е толкова бърз, че не е невъзможно да се появят и принципи на задвижване, за които все още не се сещаме. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Нека не забравяме, че в момента Европа е може би единственият регион в света, който се бори за намаляване на въглеродния си отпечатък, докато всички останали търсят икономически растеж“, отбеляза Желев.

Той коментира и причините американският производител на електромобили Tesla да избере Берлин като място за новата си гигафабрика. Според експерта това е единственият рационален и разумен избор за Tesla, въпреки че цената на труда на час в автоиндустрията в Германия е 60 евро, докато в калифорнийския завод на компанията например е 18 евро.

Още по темата

„Берлин се превърна в технологичен хъб на стартъп компании… Градът няма автомобилната предистория, но за сметка на това на няколко часа път с кола са всички големи центрове. Още повече, че е в екосистемата на автомобилната индустрия, има веригата на доставките и просветената и квалифицирана работна ръка“.

Според госта ако България разчита да привлече голям, сериозен автомобилен инвеститор, би трябвало да се замисли каква е средата, която иска да създаде и дали евтината работна ръка наистина е най-голямото ѝ предимство.

Друга тема, която Желев коментира, е необходимостта от подновяване на автомобилния парк у нас.

"Лошото състояние на автомобилите има проявление на улицата всеки ден", посочи експертът.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес