Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Превръщането на банките в лични каси - основен проблем на акционерите

Проф. Валери Димитров, финансист, бивш председател на Сметната палата, Светът е бизнес, 30.01.2019

В небанковия финансов сектор има какво да се подобрява. Но не мога да кажа, че там има катастрофални неща. По повод банковия сектор нека видим резултатите от тестовете на Европейската централна банка. Винаги имам опасения, когато акционери в банки с небанков бизнес управляват банки. Това смесване е рисково, коментира проф. Валери Димитров, финансист, бивш председател на Сметната палата, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайл Лаков.

"Практиката е показала, че в търговското банкерството стават най-големите фалити. Да превърнеш банката в лична каса – това е изключително лошо. Аз съм привърженик на американския модел с еднобанковите холдингови компании. Основният акционер в банка да няма право на друг бизнес. Банките са специфичен, високорисков бизнес".

Ако наблюдаваме състоянието на икономиката, при функционирането на валутния борд и при сегашното състояние на публичните финанси – България отчита много добри резултати, спомена Валери Димитров. Тя развива отговорна, дисциплинирана и стриктна фискална политика в сравнение с държави като Италия, поясни още той.

"Има държавни предприятия с търговско качество, но не са корпоративни и нямат дружествена форма. Те се създават на основата на специален закон. Има обаче многобройни търговски дружества с държавно и общинско акционерно участие, които трябва да функционират в пазар с императив, че ако трупаш системни загуби, следва да попаднеш в производство по несъстоятелност. Ако не успеят да те заздравят, трябва да те отстранят. Тези дружество за съжаление негласно са изключени от тази пазарна дисциплина. Един пазар не трябва да има привилегировани участници".

Примерът с КТБ е показателен, че трябва да бъдат обезщетени вложители и чрез личното имущество на основния акционер, посочи професор Димитров. "КТБ е в производство по несъстоятелност. Основният акционер ограби вложителите чрез съмнителни кредитни операции – това е моят прочит на ситуацията. Основният акционер, надзорниците и мениджмънтът на банката са пряко отговорни", добави той.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес