Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Източна Европа има все по-големи проблеми с екологичните политики на Западна Европа

Боян Рашев, Денкщад България, В развитие, 12.10.2018

Източна Европа има все по-големи проблеми с екологичните политики на Западна Европа, коментира Боян Рашев, Денкщад България, в предаването "В развитие" с водещ Ивайло Лаков.

"Евростандартите са за замърсяване с фини прахови частици, азотни оксиди, водороден моноксид – замърсители на въздуха. Отделни са въглеродните емисии – емисии на въглероден диоксид от изгаряне на горива в транспорта. Точно заради това, че ЕК от 20 години е фокусирана върху въглеродните емисии, ние имаме проблема с дизелите, защото когато искаш да намалиш въглеродните емисии, автоматично се насочваш към дизеловата технология, тъй като тя е много енергийно по-ефективна. А дизеловите коли имат средно с около 25-30% по-ниски въглеродни емисии от бензиновите. Този натиск създаде пазар за дизели в Европа".

50-60% от новите, които се продават в момента в Норвегия, са електромобили, съобщава Боян Рашев. "Няма намаление на продажбите на бензин и дизел там обаче. Автопаркът се подменя бавно. Огромно унищожение на ресурс и собственост е да изхвърлим старите дизели. Една нова кола, за да се изплати от екологична гледна точка, трябва да минат много години", категоричен е управляващият партньор в Денкщад България.

"В енергийната политика се обособява нова Желязна завеса в Европа. Източна Европа има все по-големи проблеми с екологичните политики на Западна Европа. Западна Европа взима решения, базирани на своята икономическа реалност, но ги взима за територията на цяла Европа. Тези решения не отговарят на реалността в Източна Европа%.

Налагането на стандарти отвън превръща една кауза в чужда, допълва Рашев. Естествената еволюция на екологичните стандарти се случва, когато се случва в едно общество, констатира още той.

Още 90-те години се измести фокусът от наука към бизнес. Сателитните измервания посочват, че от края на 70-те години площта на сушата се е увеличила спрямо площта на океаните. Хората изграждат, а активностите на земната кора допринасят. Всички данни на световно ниво не показват проблем, свързан с климата. Нашата цивилизация съществува в този си вид благодарение на фосилните горива в огромна степен.

Колкото и евтини да станат слънчевите панели, имаме момент, в който те не работят, заявява Боян Рашев. Електричеството ужасно трудно се съхранява, обобщава гостът.

Още по темата очаквайте във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес