Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Зимният туристически сезон в България - равносметката

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, Светът е бизнес, 15.03.2018

Очакваме равносметката на зимния туристически сезон в България да са 1,2 млн. чуждестранни туристи, влезли у нас. Принципно числата се движат в тези рамки. Имаше спад в ски туризма в началото на януари заради топлото време. Ски туристите ще бъдат около 190 хил., като повече от половината са в Банско.

Това посочи в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Що се отнася до Банско, там са реализирани около 360 хил. нощувки, което е ръст от 17%. Това значи, че средно там е имало по 6 хил. туристи, което значи под ¼ заетост на легловата база – 20-22%. Това е средна заетост по време на сезона, като тези числа са ниски, но все пак има повишение в сравнение с предишни години.

Това, смята Драганов, се дължи на липсата на алтернативни продукти като кулинарен туризъм, екстремен туризъм и др.

Ранната дата, на която през тази година е Великден, допринася за по-добрите резултати за зимните курорти. Респективно, когато празникът е по-късно, се облагодетелстват морските такива, отчете гостът в студиото.

По време на великденските празници се очаква голям наплив на румънски туристи по Черноморието, където ще работят около 40 хотела.

Акцент в разговора бе поставен и върху лансирания наскоро държавен проект „Сподели България“, насочен към насърчаването на винения и кулинарен туризъм в Югозападния регион, както и на редица други важни теми от сектора.


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес