Турската лира поевтиня до 17-месечно дъно след ескалацията Анкара-Москва

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 28.02.2020

Свидетели сме на огромна разпродажба на турските пазари, докато Анкара и Москва са на прага на пряк сблъсък в Сирия. Въздушен удар на сирийския режим уби поне 33 турски войници в четвъртък. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Лирата поевтинява до най-ниското си ниво от септември 2018 г. насам“.

„Borsa Istanbul регистрира най-голямото си понижение от юни 2013 г. в началото на сесията, когато отслабва с над 10%“, посочи още Демокан. Тя добави, че малко по-късно индексът е възстановил част от загубите си, но все още понижението му е значително, а банковият сектор е най-слабо представящият се в него.

„Световните финансови пазари, включително и Турция, вече са под огромен натиск заради притесненията около разпространението на епидемията от коронавирус“.

Демокан отбеляза, че по-късно днес предстои среща на страните членки НАТО, след като Турция апелира за подкрепа от алианса и Европейския съюз заради конфликта в Идлиб.

„На карта е заложена и съдбата на сирийците, които вероятно ще потърсят убежище в Турция, бягайки от Идлиб“.

„Междувременно Турция заплаши да наводни ЕС с бежанци, като каза, че повече не може да ги удържа. В турските медии вече се появиха кадри на бежанци, отправили се към границата“, коментира още Демокан.

 

Последни новини
Още от Пазари