Рисковете пред икономиката на Италия се увеличават

Въпреки това италианският финансов министър очаква балансиран растеж през 2020 г.

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Перспективите пред италианската икономика не са обнадеждаващи, което засилва натиска върху правителството да изпълни обещанието си за разширяване на бюджета, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Роберто Гуалтиери се стреми да продължи финансирането за ограничаването на бюджетния дефицит, за да може Италия да избегне стагнация на икономиката и да засили растежа, въпреки че тежкият товар от дълга на Рим ограничава възможностите за допълнителни харчове. Гуалтиери ще представи плана на Европейската комисия преди 15-ти октомври. Финалното одобрение за плана трябва да бъде получено до края на тази година.

„Целта ми е да възстановя италианския растеж и да намаля безработицата“, коментира финансовият министър. Според него прогнозата на правителството за ръст от 0.6% през 2020 г. е балансирана и дори предпазлива.

Според официалните прогнози Италия ще отчете слаб икономически растеж през тази година, но правителството на Джузепе Конте се стреми да покачи годишния ръст до 0.6% чрез инвестиции, намаляване на данъци, борба срещу укриването на данъци и свиването на безработицата.

Още по темата

Към момента тази цел изглежда трудна за реализиране, а в понеделник нови икономически данни припомниха на Гуалтиери за рисковете пред третата по големина икономика в еврозоната.

Италианската статистическа служба Istat предупреди, че прогнозата е негативна и че „краткосрочните перспективи за италианското производство са слаби“. А според Конфиндустрия, представляваща италианския бизнес, икономиката ще бъде в застой през тази и следващата година, ако не бъде отхвърлен плана за вдигане на данък продажба.

Задачата пред Гуалтиери, който заема поста на финансов министър от месец, не изглежда лесна. Той трябва да поддържа намаляването на дефицита, да работи за привличането на инвестиции и да удовлетвори желанията на Европейската комисия. Целта на правителството е бюджетният дефицит да бъде 2.2% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Това означава, че структурният дефицит ще се влоши с 0.1% през следващата година и няма да се подобри с 0.6%, какъвто ангажимент пое Рим първоначално.

„Уверени сме, че гъвкавостта, която търсим, е в рамките на правилата. Поддържаме диалога с Брюксел. Очакваме позитивна реакция от ЕК за бюджета ни“, коментира Гуалтиери.

Последни новини
Още от Новини