Huawei се фокусира върху пазара у дома, за да компенсира удара на САЩ

Huawei се подготвя за между 40% и 60% спад на международните си продажби на смартфони след забраната на Тръмп

Клиенти разглеждат продукти в магазин на Huawei Technologies Co. в Шънджън, Китай, 22 май 2019. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Клиенти разглеждат продукти в магазин на Huawei Technologies Co. в Шънджън, Китай, 22 май 2019. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Huawei се подготвя за между 40% и 60% спад на международните продажби на смартфони, след като администрацията на Тръмп постави в черен списък един от най-важните бизнеси на китайския гигант. Селина Уанг, Bloomberg, коментира подробности по темата.

Прогнозираният спад, между 40 и 60 млн. бройки смартфони само за тази година, представлява е голям дял от международни продажби на Huawei, които са почти половината от общите продажби на смартфони на компанията за миналата година – от около 200 млн. броя. 

Още по темата

След забраната на Тръмп въпросът е дали ще получат достъп до доставки на ключови компоненти на хардуер и софтуер.

По-големият удар е по отношение на софтуера, тъй като новите потребители на Huawei няма да имат достъп до новите ъпдейти за Android, включително google търсене, gmail, google карти и други.

"От вътрешни източници научихме, че ръководителите на компанията дори обмислят изтегляне на продажбите на новия телефон Honor 20, ако не се представят добре на пазара", съобщи Селина Уанг.

Bloomberg научава също, че Huawei прави завой към вътрешните пазари и се фокусира върху спечелване на по-голям пазарен дял в Китай заради трудностите в чужбина. Делът на гиганта у дома е от около 1/3 от продажбите на смартфони.

Научихме, че се целят да го увеличат до почти ½. Според анализаторите това ще е много трудно, но може да постигнат 45% дял при увеличен фокус върху продажбите и маркетинга.

За да намали зависимостта си от американските партньори Уанг припомни, че Huawei увеличава усилията си за производството на собствени чипове и софтуера от партньорите си в САЩ. По повод идеята за създаване на собствена операционна система от китайския гигант Уанг коментира, че звучи по-лесно отколкото е в действителност, "тъй като след като я направят ще трябва да убедят голяма група разработчици, които да създават приложения за нея".

 

Последни новини
Още от Новини