Когато митата се превърнат в оръжие

Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег в Lombard Odier Investment Managers

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег в Lombard Odier Investment Managers, коментира митата, които президентът заплаши да наложи срещу Мексико и как може това да се отрази на пазарите.

Икономистът определя като "значителна ескалация" заплахата на Тръмп за постепенно увеличаващи се мита срещу мексиканския внос. 

В по-общ план обаче това показва, че митата биват превърнати в оръжие, което според мен също би имало по-широки и постепенни структурни последици.

Също така според Ахмед новата ситуация не дава основания да очакваме разрешение в краткосрочен план и на спора с Китай, "който е много по-голям от глобална перспектива".

В същото време става все по-случаен начинът, по който тези мита могат да се ползват, за да се противостои на въпроси, които не са свързани с търговията – като например имиграцията.

В резултат според стратега ще се наблюдава много сериозно отражение върху премията за риск особено на капиталовите пазари.

Като следствие на новата заплаха срещу Мексико автомобилният сектор е сред най-силно засегнатите. Вносът от сектора към САЩ се равнява на около 93 млрд. долара. Налозите върху внос на телевизори и електроника достига около 27 млрд. долара.

Салман Ахмед очаква търговската ескалация да доведе до отрицателен ръст на капиталовите разходи в световен план, "нещо, което се случва много рядко в години без рецесия".

В своята стратегия от края на април насам Lombard Odier Investment Managers дават превес на облигациите.

Направихме го след онзи пословичен пост в Twitter на Тръмп. Мисля, че оставаме предпазливи. Очакваме поне 15% корекция на акциите на развиващите се пазари, която в момента е около 9%, както и над 10% корекция на S&P 500 в идните няколко дни.

Чуйте видеото с целия коментар.

Последни новини
Още от Новини