Отлагането на борбата с климатичните промени може да струва над 1 трлн. долара

Бизнес операциите на редица компании са били нарушени заради измененията в климата, сочи доклад на ООН

Протест на природозащитници в Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Протест на природозащитници в Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Забавянето на мерките за борбата с климатичните промени може да струва на компаниите 1.2 трлн. долара в световен мащаб през следващите 15 години, пише Bloomberg, като цитира доклад на ООН.

Това показва предварителният анализ на проекта на ООН за финансиране в опазването на околната среда. Инициативата събра 20 мениджъри, които да изследват и оценяват влиянието на климатичните промени върху 30 хил. от най-големите публични компании. Групата е създала наръчник за инвеститорите, за да разберат как акциите им ще реагират на различните нива на глобално затопляне или прилагането на зелени политики.

„Инвеститорите трябва да изиграят своята ключова роля в намаляването на вредните емисии“, коментира Маурис Тулох, изпълнителен директор на Aviva – един от участниците в проекта. Настоящото сътрудничество показва, че може да взимаме по-добри решения за потребителите и околната среда, смята той.

Природните бедствия като наводнения, циклони, прекалено горещо или студено време вече нарушават  бизнес операциите.

Инвеститорите имат голямо значение за защитата на финансовата стабилност от климатичните промени. Проучвателната дейност ще помогне на инвеститорите да установяват по-лесно рисковете, свързани с промените в климата.

За да се намали рискът за инвеститорите, правителствата трябва да въведат зелени данъци или да се осъществи бърз преход към чисти технологии, обяснява експертът по климатичните промени към университета Кембридж Кристофър Хоуп.

Последни новини
Още от Новини