Nissan дарява 100 млн. евро за възстановяването на Нотр Дам

По този начин компанията иска да подобри отношенията си с Париж и френския автопроизводител Renault

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският производител на автомобили Nissan ще дари 100 хил. евро за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам. По този начин японската компания се стреми да подобри отношенията си с френското правителство и партньора Renault след ареста на бившия председател на алианса Карлос Гон, пише Bloomberg.

Действията на Nissan са израз на „признание към партньорството и солидарност със служителите на Renault и народа на Франция“, обяви в петък японската компания. Базираният в Йокохама производител се присъедини към компаниите и бизнесмените, които дариха 1 млрд. долара за реконструирането на един от символите на френската столица и Европа след пожара от 15-и април.

Nissan и Renault се стремят да се справят с трудностите след ареста на Гон, който в момента се намира в затвор в Токио и има повдигнати обвинения за измама и финансова злоупотреба. Самият той твърди, че е невинен.

Скандалът около ареста на Гон разтърси дългогодишния съюз между двете автомобилни компании и засили съмненията за корупция по високите етажи на мениджмънта.

Още по темата

Още по темата

Месеци преди ареста на Гон се появиха страхове в Япония, че френската държава ще засили влиянието си в алианса за сметка на Nissan. Френското правителство е най-големият акционер в Renault.

Корпоративните и индивидуланите дарения за Нотр Дам продължават след призива на президента на Франция Еманюел Макрон. Той обещава, че монументът, който е на повече от 850 години, ще бъде възстановен благодарение на солидарността и бързата реакция на големите компании и богатите личности.

Последни новини
Още от Новини