Ким Чен-Ун пътува към втората си среща с Тръмп

Севернокорейският лидер вече пътува с брониран влак към Виетнам за втора среща с Тръмп

Ханой се приготвя за срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея, Виетнам, 25 февруари 2019. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Ханой се приготвя за срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея, Виетнам, 25 февруари 2019. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Ким Чен-Ун вече започна двудневното си пътуване към втората си среща с американския президент Доналд Тръмп, към Виетнам през Китай със своя брониран влак. Стивън Енгъл, Bloomberg, коментира темата.

Севернокорейският лидер пътува заедно със своя преговарящ екип, както и с членове на семейството си. Според съобщения, след като Ким Чен-Ун премине китайската граница той ще се качи на автомобил във виетнамския град Донг Данг, откъдето ще се отправи към Ханой, посочи Енгъл.

Журналистът коментира, че залозите на срещата са големи, тъй като "преди година и половина имаше доста показна демонстрация на военна сила, ракетни изпитания над Япония – всичко това спря, но напрежението е все още налице".

Още по темата

Северна Корея все още не е излязла с ясна посока за действие, а американската администрация търси "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация".

Много хора казват, че Ким Чен Ун може да използва Виетнам като добър модел за икономическата трансформация на Северна Корея. Виетнам е страна с еднопартийно социалистическо управление с бурно развиваща се икономика и силен промишлен сектор.

Според икономиста Бен Симпфендорфер, известен икономист, ако Северна Корея желае да отваря икономиката си в дългосрочен план тя със сигурност би могла да се поучи от Виетнам.

Тези уроци биха включвали инвестиране в собствената инфраструктура, но също и търсене на инвестиции от фирми от Хонконг, Южна Корея и Тайван. "Това би имало фундаментално значение за изграждане на индустриален парк и заводи, чрез които да се свържат със световната верига на доставки. Не биха могли да направят всичко това сами", посочва Симпфендорфер.

Енгъл се позова и на публикуваното през уикенда от Тръмп в Twitter: „Под ръководството на Ким Чен Ун Северна Корея ще стане страхотeн източник на икономическа мощ. Северна Корея ще се превърне в друг тип ракета – икономическа такава“.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Новини