В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българските пенсионни фондове са защитени от пазарната волатилност

Николай Марев, изп. директор на ПК ДСК Родина, В развитие, 21.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

2017 бе изключително успешна година за българските пенсионни фондове. Това се дължи на значителния ръст на капиталовите пазари, продължил без прекъсване цели 14 месеца.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ изпълнителният директор на ПК ДСК „Родина“ Николай Марев.

Голяма част от растежа на активите ни се дължи на високата доходност, като при някои дружества доходността премина 9%, но резултатите варират, посочи гостът в студиото.

2018 започна много добре, като това продължи до 26 януари, когато Dow Jones отбеляза абсолютен рекорд от 26 616 пункта (след това последва корекция – бел.ред.) Големият ръст обаче, отбелязват мнозина, не бе нормален, още повече на зрял пазар като американския, отбеляза той.

„Пазарите винаги си имат водещ лайтмотив – било то инфлация, дефлация, Гърция, Китай... В момента страховете са свързани с инфлацията, с повишаването на лихвите, с края на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ.“

Какво предприемат пенсионните фондове, за да парират опасностите?

„Още миналата година се очакваше волатилността да се увеличи и ние сме готови за това. Макроданните обаче не вещаят голям проблем, няма ги експозициите, предшестващи кризата от 2008“, изтъкна Марев.

Волатилност ще има, фондовете са готови за нея, но засега не се предвижда преоформяне на портфейлите с дефензивна насоченост, заяви събеседникът в предаването.

Защо пенсионните дружества се отказват от портфейлите си с недвижимост?

Последни новини
Още от В развитие