ООН е обезпокоена за бежанската политика на ЕС в Средиземноморието

Има данни, че бежански лодки са отхвърляни координирано, а на призивите за помощ не се отговаря или биват игнорирани

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Организацията на обединените нации (ООН) е обезпокоена от бежанската политика на страните от Европейския съюз (ЕС) в Средиземноморието, съобщавайки, че SOS  сигналите се игнорират и умишлено се отказва помощ. ООН е сериозно разтревожена, заяви говорителят на Службата за правата на човека на ООН Рупърт Колвил, предава Die Zeit.

Има данни, че бежанските лодки са „отхвърляни по координиран начин“, а на призивите за помощ в спасителните центрове за бедствия „не се отговаря или се игнорират“. Това представлява ясна заплаха за човешкия живот. Ако тези доклади бъдат потвърдени, възниква въпросът дали засегнатите държави спазват човешките права, каза Колвил.

Още по темата

Колвил се изказа критично към информацията, че Малта е трябвало да поиска търговски кораби да изтласкат бежанските лодки обратно в открито море. Освен това спасителните кораби от неправителствените организации очевидно са били възпрепятствани да окажат помощ за бежански лодки в Средиземноморието.

Италия и Малта не позволяват спасителни кораби с бежанци да навлизат в пристанищата им от 9 април, изтъквай като причина предпазването от коронавируса.

Още по темата

Тази седмица Италия задържа германския спасителен кораб „Алан Курди заради няколко нередности, които могат да застрашат хората на борда. В началото на април „Алан Курди“ пое 146 мигранти от бреговете на Либия. Заради пандемията по-късно италиански ферибот прие спасените, за да се погрижи за тях.

Последни новини
Още от Новини от света