ЕС стартира кампания за набирането на 7.5 млрд. евро срещу коронавируса

Събраните средства ще бъдат разпределени в три направления - диагностика, лечения и ваксини

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС), съвместно с глобални партньори, инициира кампания за ангажименти за дарения под наслов „Глобални действия срещу коронавируса“. Тя трябва да стартира от 4 май 2020 г. Държавите и организациите по света се приканват да наберат 7,5 милиарда евро първоначално финансиране, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Световната здравна организация (СЗО) и глобални организации, активни в областта на здравето, отправиха съвместен призив за действие с цел осигуряването на бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу коронавируса.

Още по темата

Изследователи и изобретатели от цял свят работят усилено за намирането на решения за спасяването на човешки живот и за опазването на нашето здраве. От 4-ти май нататък Европейсата комисия ще регистрира ангажиментите за дарения, поети от държави и бизнес фондации. На този ден ЕК ще обяви също следващите етапи на глобална кампания, която ще постави началото на постоянно събиране на допълнителни средства.

Комисията отправя покана и към публични личности, бизнес партньори, филантропи, артисти и граждани да допринесат за повишаване на осведомеността относно тази глобална кампания за ангажименти за дарения.

Събраните средства ще бъдат разпределени в три направления: диагностика, лечения и ваксини.

Отброяването до старта на маратона за даренията започва днес — първия ден от Световната седмица на имунизацията за 2020 г., организирана от Организацията на обединените нации. Темата тази година е #VaccinesWork for All (Ваксините работят за всички), като кампанията ще се съсредоточи върху начина, по който ваксините, както и хората, които ги разработват, предоставят и получават, работят за защитата на здравето на всички и навсякъде.

Последни новини
Още от Новини от света