ЕК се насочва към план за 2 трлн. евро за спасяване на икономиката

Европейските лидери ще имат възможност да се запознаят с документите на срещата на върха в четвъртък

18:10 | 22 април 2020
Обновен: 12:38 | 6 юни 2020
Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен (вляво). Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) ще имат възможността да разгледат и обсъдят план за пакет от стимули за 2 трлн. евро за възстановяването на европейската икономика, съобщава Bloomberg, като се позовава на проектодокументи.

Това ще се случи в четвъртък, когато е срещата на върха на ЕС. До компромисното предложение се стига след дълги спорове между севера и юга относно финансовата подкрепа за ограничаването на ефекта от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Срещата на европейските лидери ще се проведе чрез видео връзка. Предложението предвижда използването на многогодишната финансова рамка на ЕС и създаването на нов финансов механизъм, става ясно от документа.

Европейската комисия (ЕК) ще интегрира фонд за икономическо възстановяване за 300 млрд. евро в бюджет 2021-2027 г. и ще заеме 320 млрд. евро на капиталовите пазари. Общата сума може да достигне до 2 трлн. евро, уточняват от комисията, въпреки че все още не е ясно как ще се получи тази стойност.

Южните държави в блока, начело с Франция, Италия и Испания, настояват ЕС да се насочи към продажбата на общ дълг. Но няколко държави, сред които са Германия и Нидерландия, отхвърлят идеята въпреки прогнозите за най-тежката рецесия в еврозоната в исторически план.