Ifo: 18% от германските компании обмислят да съкратят работни места

Почти 50% от компаниите прилагат схемата за частична заетост

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според германския Институт за икономически изследвания Ifo почти една пета от германските предприятия планират да съкратят работни места. 18% от фирмите обмислят да освободят служители или да не продължат временните договори, посочва институтът, като се позовава на свое проучване за април, предава Die Zeit.

Почти 50% от компаниите прилагат схемата за частична заетост. „За много от тях дейността на непълен работен ден е право на избор, за да се ограничат краткосрочните загуби в продажбите и да се запази работната сила“, заяви ръководителят на проучването Клаус Волрабе.

Още по темата

20% от компаниите в промишлеността и доставките на услуги планират да намалят броя на работните места, 15% - в сферата на търговията на дребно и само 2% в строителството.

Още по темата

55% от служителите във фирмите в търговията на дребно са назначени на непълен работен ден, 53% - в промишлеността, 48% - в доставките на услуги и 37% в строителството.

Междувременно германската управляваща коалиция одобри допълнителен пакет от стимули за 10 млрд. евро, който да ограничи негативното влияние на коронавируса върху икономиката, съобщава Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини от света